10 απλά βήματα για να οργανώσεις το σπίτι σου

10 απλά βήματα για να οργανώσεις το σπίτι σου

Ας δούμε το παρακάτω σενάριο. Είσαι φοιτητής και μένεις μόνος σου. Όλα βαίνουν καλώς στην καθημερινότητά σου, αλλά κάθε μέρα στο σπίτι σου, αυτό που με τόσο κόπο και ίδρωτα νοίκιασες, ανακαλύπτεις μικρές μικρές γωνίες, όπου θα ήθελες λίγη περισσότερη οργάνωση. Αυτή η αίσθηση που έχεις, όταν κάτι γύρω σου θα ήθελες να είναι διαφορετικό, λίγο πιο πρακτικό και εργονομικό, αλλά δεν σε ενοχλεί τόσο, ώστε να το αλλάξεις άμεσα. Μην ανησυχείς, we’ve all been there.

Παρακάτω θα μάθεις δέκα (10) τρόπους, για να οργανώσεις τον χώρο σου, χωρίς όμως να χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία (το μηνιάτικο που σου έστειλαν, για να πληρώσεις το νοίκι εννοώ). Και εμπιστεύσου με, μπορεί να θεωρήσεις στην αρχή ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα σε ωφελήσουν τόσο, όμως θα δεις πόσο γρήγορα θα σου φτιάχνει τη διάθεση ένας καθαρός και χωρίς ακαταστασία συμμαζεμένος χώρος.
Για πάμε, λοιπόν:

Κουζίνα

Συνήθως η μεγαλύτερη ακαταστασία της κουζίνας εντοπίζεται στο φοβερό και τροπερό ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη. Η ακαταστασία αυτή οφείλεται καθαρά και μόνο στη mix and match υπόσταση των αντικειμένων που αποθηκεύεις εκεί κάτω, από υγρά καθαριστικά μέχρι και την γνωστή σε όλους μεγάλη σακούλα για μικρότερες σακούλες. Τα βάσανα σου, όμως, έφτασαν στο τέλος τους:

  1. Δοκίμασε να “σφινώσεις” στο ντουλάπι μια ράγα για κουρτίνα ντουζ. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μπορείς να κρεμάσεις πάμπολλα από τα αντικείμενα του ντουλαπιου εκεί, όπως τα γνωστά μπουκάλια Azax ή κρεμασταράκια για τηγάνια και πετσέτες.

       2.Μια άλλη εναλλακτική ιδέα είναι τα πλαστικά μεγάλα κουτιά αποθήκευσης, στα οποία θα διαχωρίσεις σε κατηγορίες τα περιεχόμενά τους. Με αυτό τον τρόπο και θα πολλαπλασιάσεις τον χώρο, αφού πλέον θα προσθέσεις ύψος, αλλά και θα έχεις μια καθαρή οπτική σε όσα ψάχνεις κάθε φορά εκεί κάτω.

 

Κρεβατοκάμαρα

Ποιός είδε τη ντουλάπα και δεν τη φοβήθηκε; Όλοι ξέρουμε μέσα μας, ότι η ντουλάπα είναι ένας χώρος, που πολύ θα θέλαμε να αποτελεί δωμάτιο (αν όχι σπίτι) ξεχωριστό. Εφόσον δεν έχουμε τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, να μερικοί τρόποι να αυξήσουμε τη χωρητικότητα της:

  1. Δοκίμασε να περάσεις από το μεταλλικό τμήμα της κρεμάστρας ένα καπάκι από μεταλλική συσκευασία σόδας (ξέρεις ποια λέω, αυτά που μάζευες, για να φτιάξεις μπρελόκ και αλυσίδες στο γυμνάσιο). Από εκεί μπορείς να ξανακρεμάσεις μια δεύτερη κρεμάστρα κι έτσι να αυξήσεις το χώρο για τις υπόλοιπες κρεμάστρες στη ράγα.

4. Παραμένοντας στη ντουλάπα, μπορείς να κολλήσεις αυτοκόλλητα κρεμασταράκια στα φύλλα της κι εκεί να κρεμάσεις κοσμήματα ή πρόχειρα ρούχα (και εσώρουχα, for the ladies out there), ώστε να μην τα έχεις παρατημένα σε διάφορες γωνιές της κρεβατοκάμαρας. Το καλύτερο σε αυτό το κόλπο είναι ότι είσαι εντελώς ελεύθερος να τα τοποθετήσεις όπως βολεύει εσένα καλύτερα.

     5. Περνώντας στα συρτάρια, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις να διπλώνεις τα t-shirt σου σε ρολό, αντί να τα “στακάρεις” ένα ένα σε στήλες. Με αυτό τον τρόπο σώζεις πολύ περισσότερο χώρο από όσο νομίζεις.

 

Μπάνιο

Εντάξει, το ξέρω, νομίζεις ότι το μπάνιο δεν χρειάζεται και πολλές αλλαγές, γιατί έχει ελάχιστα πράγματα να οργανώσεις εκεί. Κρατήσου, ιδού οι προτάσεις, που θα σου αλλάξουν την καθημερινότητα:

6. Μπορεί να μην σου έχει περάσει από το μυαλό, μπορεί και να σου πέρασε όμως κάποια στιγμή η φράση “Πόσο θα ήθελα τώρα να χαλαρώσω στο ντουζ και να πέφτει το νερό από πάνω κι εγώ να αναπολώ, αντί να πρέπει να κρατάω όλη την ώρα το τηλέφωνο του ντουζ (ναι, συμφωνώ ότι γυμνάζεις δικέφαλο, αλλά..). Μπορείς να βρεις σε πολλά μαγαζιά αυτό το πλαστικό στήριγμα για το τηλεφωνο του ντουζ, που κολλάει με βεντούζα, για να μην την ακούσεις και από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Εμπιστεύσου με, θα σου…λύσει τα χέρια!

 

7. Παραμένοντας στο χώρο του ντουζ, υπάρχει ελάχιστος (ή και καθόλου) χώρος για τα μπουκάλια σαπουνιών σου; Δοκίμασε να κρεμάσεις από τη ράγα της κουρτίνας μια πλαστική θήκη παπουτσιών και αποθήκευσέ τα όλα εκεί.

 

Γραφείο

Η επιφάνεια του γραφείου μπορεί να είναι είτε ένας από τους πιο ακατάστατους χώρους του σπιτιού, είτε ο πιο συμμαζεμένος, δεν έχει ενδιάμεσο. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία ατόμων, σου έχω τρία εύκολα κολπάκια, για να μεταφερθείς έτσι απλά στη δεύτερη κατηγορία:

8. Όσον αφορά τη φοιτητική και μη ζωή σου, πάντα ένα είναι το σημείο που θα καταλήγει να μοιάζει με γόρδιο δεσμό, όσο κι αν παλεύεις εσύ να το λύσεις κι αυτό δεν είναι άλλο από τα καλώδια των ηλεκτρωνικών συσκευών σου. Μπορείς να ξεχωρίσεις τη χρήση του κάθε καλωδίου με χρωματιστή χαρτοταινία (washi tape), είτε γράφωντας επάνω σε ποια συσκευή ανοίκει το κάθε καλώδιο, είτε διακρίνοντάς τα χρωματικά. Οι επιλογές είναι άπειρες και αποκλειστικά δικές σου.

       9. Μπορείς ακόμα να διευκολύνεις τον εαυτό σου, γατζώνοντας σε μιά από τις άκρες του γραφείου σου μεταλλικά κλιπ και περνώντας στην τρύπα την άκρη κάθε καλωδίου ξεχωριστά, ώστε και να μη μπερδεύονται, αλλά και να τα φτάνεις εύκολα, χωρίς να ψάχνεις κάθε φορά την κάθε άκρη.

10. Για το τέλος, κράτησα το αγαπημένο κόλπο των πιο οργανωτικών ατόμων εδώ μέσα. Δεν είναι άλλο από έναν “τύπου” ασπροπίνακα, όπου μπορείς να σημειώνεις όσα δε θες να ξεχάσεις, πράγματα που έχεις να κάνεις κλπ. Ο τρόπος είναι απλός: χρησιμοποίησε μια κορνίζα στο μέγεθος προτίμησής σου και έναν μαρκαδόρο για ασπροπίνακα (όχι ανεξίτηλο) και είσαι έτοιμος

By Στέλλα Θωμά

Close Menu