Εκεί που κρύβεται η πραγματική μαγεία

Εκεί που κρύβεται η πραγματική μαγεία

Βιβλιοφάγος: < βιβλίο+ -φάγος (< τρώω) : αυτός που διαβάζει πολλά βιβλία σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αν υπήρχαν φωτογραφίες στα λεξικά ορισμών η παραπάνω θα ήταν σίγουρα δίπλα στη λέξη „βιβλιοφάγος“. Από 3 χρονών χωμένη μονίμως σε ένα βιβλίο, σε έναν δικό μου ξεχωριστό κόσμο που δεν μπορείς με τίποτα να χορτάσεις!

Ταξιδεύεις για πρώτη και μοναδική φορά χωρίς κόπο και κόστος. Βγαίνεις από τη ζωή σου και μπαίνεις στη ζωή ενός άλλου, ταυτίζεσαι με τους ήρωες, νευριάζεις, συμπάσχεις μαζί τους, χαίρεσαι με την ευτυχία τους, θρηνείς μαζί τους για τα βάσανα και τις αδικίες που τους φέρνει καμία φορά και πάντα ξαφνικά η ζωή!

Ένα βιβλίο δε μπορεί να προσφέρει την οπτική επαφή και την άμεση επικοινωνία με τους ηθοποιούς και τις πράξεις τους, δε μπορεί να σου δείξει μπροστά στα μάτια σου την καθημερινότητά τους όπως το Θέατρο ή ο κινηματογράφος .Σου προσφέρει όμως μια δυνατότητα που δεν μπορεί με τίποτα στον κόσμο να συγκριθεί! Ένα καλό βιβλίο σε αγγίζει κατευθείαν στην ψυχή, σε ρουφάει από την πρώτη κιόλας σελίδα και σε περιλαμβάνει στην ιστορία του όχι σαν θεατής αλλά σαν έναν από τους ήρωες.

Μαζί ξεκινάτε τη ζωή σας, μαθαίνεις την ιστορία τους, την καθημερινότητά τους και το χαρακτήρα τους όπως σε μια καινούρια παρέα φίλων. Σιγά σιγά οι γραμμές του βιβλίου γίνονται σκηνές και οι χαρακτήρες παίρνουν ανθρώπινη μορφή..Ο νους ταξιδεύει σε άλλες εποχές νέους τόπους με νέους φίλους, που σε μαγεύουν και σε συνεπαίρνουν μαζί τους. Αρχίζεις να ερωτεύεσαι μαζί τους, να ζεις τους ενδόμυχους πόθους τους, νιώθεις κι εσύ τις πεταλούδες στο στομάχι για το πρώτο φιλί, για μια αγκαλιά, για τις κρυφές συναντήσεις των ηρώων. Και ξαφνικά οι δυσκολίες της ζωής χτυπάνε την πόρτα και ο κόσμος σκοτεινιάζει. Οι ήρωες αλλάζουν μαζί τους κι εσύ. Θυμώνεις με τις πράξεις τους, λυπάσαι και μισείς μαζί τους, απελπίζεσαι ,αγωνίας για το αν και ποτέ θα βρεθεί μια λύση. Και τελικά… Τελικά έρχεται η λύτρωση…Έτσι ήρεμα και αβίαστα μετά από πολύ πόνο. Οι ήρωες, αλλαγμένοι πλέον, ηρεμούν μαζί με αυτούς κι εσύ.

 

Το βιβλίο τελειώνει και εσύ μένεις σαν χαμένος να κοιτάς, να νιώθεις ένα μικρό κενό στην ψυχή σου λες και μόλις έχασες κάποια αγαπημένα σου πρόσωπά. Ή επιρροή τους όμως είναι ακόμη εδώ..Μαθαίνεις από τα λάθη τους, η ζωή και ο αγώνας του για επιβίωση σε εμπνέει, παίρνεις αποφάσεις, αλλάζεις σταδιακά αλλά ριζικά την ίδια σου τη ζωή, ακόμη κι αν εκείνη την ώρα δεν το καταλαβαίνεις. Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων δε σταματάει ποτέ και πουθενά. Είτε χαλαρώνεις διαβάζοντας με μια ζέστη κούπα καφέ, είτε διαβάζεις στο τρένο για να περάσει η ώρα μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου είτε για να ξεχαστείς από μια δύσκολη μέρα. Το κάθε βιβλίο σε βοηθά να εξελίσσεσαι κάθε φορά για άλλο θέμα και σε διαφορετικό βαθμό. Ο τρόπος σκέψης σου αλλάζει, ο χαρακτήρας σου διαμορφώνεται, η ψυχή σου γίνεται πιο πλούσια.Κι όσο όλα αλλάζουν , αλλάζεις κι εσύ.

 

By Σταυριάννα Δεδικούση

Close Menu