Η αξία του Χαμόγελου

Η αξία του Χαμόγελου

Μπορεί να βρισκόμαστε λίγες μέρες μακριά, όμως η «Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας» πλησιάζει και το InfinityGreece θεώρησε αυτή την υπενθύμιση ιδιαίτερα σημαντική.
Σε μία εποχή με θλιβερές ειδήσεις να καλύπτουν η μία την άλλη, αποστάσεις που συνεχώς μεγενθύνουν μεταξύ των ανθρώπων και προγράμματος τόσο πυκνογραμμένου που ξεχνάμε να ξεκλέψουμε λίγα λεπτά για τον εαυτό μας, τέτοιου είδους μέρες απλώς τις προσπερνάμε.
Ας προσπαθήσουμε όμως να δώσουμε ένα λεπτό στο μυαλό μας να εκφραστεί. Κι ας απαντήσουμε ειλικρινά σε δύο ερωτήσεις:
Είμαι ευτυχισμένος;
Είναι ο φίλος/αδερφός/γονέας/γείτονάς μου ευτυχισμένος;
Σίγουρα, δε μπορούμε να απαντήσουμε για άλλους, όμως το 99% των νέων ξοδεύει καθημερινά σχεδόν τη μισή μέρα στο να «χαζεύει» ζωές άλλων. Και συνήθως, από τη στιγμή που όλες αυτές οι στιγμές βρίσκονται στα social media αφορούν μία «χαρούμενη» ζωή.
Είναι όμως γεγονός πως όσο τέτοιου είδους πηγές αυξάνονται, τόσο λιγότερα ξέρουμε στ’αλήθεια για τους ανθρώπους. Κι όσο οι εποχές δυσχεραίνουν τόσο η ανάγκη για επικοινωνία γίνεται επιτακτική.
Γι’αυτό λοιπόν, αναγνωρίζοντας πόσο απρόσωπη είναι η σημερινή εποχή και πως κάθε ένας από εμάς ή τους γύρω μας παλεύει με τις δικές του ανώνυμες και άγνωστες σε εμάς δυσκολίες, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε γιατί αξίζει να προσφέρουμε ένα χαμόγελο με οποιαδήποτε πράξη ο καθένας θεωρεί δυνατή.

Γιατί τόσο θέμα για το χαμόγελο;

  • Σε χώρες που κυριαρχεί η πειθαρχία και η αυστηρότητα, το χαμόγελο και ιδιαίτερα το γέλιο θεωρούνται «σημάδι ανοησίας» όπως αποδείχτηκε από πείραμα του καθηγητή Kuba Krys της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών με πολίτες από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Γαλλία.
  • Μένοντας στο γεωγραφικό τομέα, οι Έλληνες παίρνουν και επίσημα τον τίτλο του 2ου πιο χαμογελαστού λαού, μετά τους Δανούς, ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί.
  • Λέγεται πως τα παιδιά γελούν κατά μέσο όρο 400 φορές την ημέρα ενώ οι ενήλικες μόνο 17!
  • Σύμφωνα με την Dr. Sarah Pressman, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Κοινωνικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και την έρευνα που πραγματοποίησε, το χαμόγελο αποτελεί «φυσικό φάρμακό» αφού όχι μόνο παράγει ορμόνες (ενδορφίνες) που συνδέονται με τη χαρά και την αισιοδοξία, αλλά ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και την αντίσταση στον πόνο.
  • Πηγαίνοντας ακόμα παλαιότερα, ο Ιπποκράτης αναγνώρισε το γέλιο ως «θεραπευτικό μέσο» και ο Αριστοτέλης ως «μέσο κάθαρσης».
  • Οι στιγμές γέλιου σε δύσκολες καταστάσεις δε μειώνουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά αντίθετα βοηθούν στην αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων και την εκπαίδευση του μυαλού να βρίσκει «τη θετική πλευρά».
  • Ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει τα ψεύτικα χαμόγελα κι έτσι, ακόμα κι αυτά μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή μας.
  • Το χαμόγελο είναι το κύριο μέσο γνωριμίας με άλλους ανθρώπους, φλερτ και ένδειξης αποδοχής. Επιπλέον, το γέλιο μεταξύ περισσότερων ατόμων αυξάνει το αίσθημα ενότητας.
  • Όλοι έχουμε αναγκαστεί να μάθουμε πράγματα που θεωρούσαμε ασήμαντα ή μη ενδιαφέροντα. Η εκμάθηση τέτοιου είδους πληροφοριών μέσω αστείων συνειρμών και γέλιου μας κάνει να τις θυμόμαστε ευκολότερα.
  • Τέλος, για τους τεμπέληδες της παρέας, το γέλιο είναι μία μορφή κοιλιακών λόγω των συσπάσεων που προκαλεί, ενώ λέγεται πως κάθε 10 λεπτά γέλιου αντιστοιχούν σε 40 θερμίδες.

Κι επειδή καλοκαίρι έρχεται… γελάστε ελεύθερα!

Θέλω κι εγώ να μοιράσω χαμόγελα!

Και για όσους θέλουν να μοιράσουν χαμόγελα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων, το Infinity Greece δίνει την ευκαιρία.

Το Σάββατο 17/3 και ώρα 2 το μεσημέρι, θα βρισκόμαστε όλοι μαζί στο Door 55 όπου θα οργανωθούμε και θα ξεχυθούμε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης να την κάνουμε λίγο πιο χαμογελαστή!

Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.facebook.com/events/2060026354283237/?active_tab=about

Close Menu