Χριστούγεννα 2017: Οι καλύτεροι στολισμοί της Θεσσαλονίκη

Χριστούγεννα 2017: Οι καλύτεροι στολισμοί της Θεσσαλονίκη

Καλή Χρονιά από το InfinityGreece και το InfinityBlog!

 «It’s the most wonderful time of the year» λέμε στο χωριό μου. Τι κι αν τα Χριστούγεννα πέρασαν, το πνεύμα παραμένει δυνατό και τα ψυγεία γεμάτα περισσεύματα. Με λίγα λόγια, ο τέλειος καιρός για ανασκόπηση! Για όλους εσάς που ζήσατε την Θεσσαλονίκη στολισμένη, αλλά και όλους τους υπόλοιπους που από περιέργεια ανοίξατε τούτο εδώ το άρθρο, έχω συγκεντρώσει τους προσωπικά αγαπημένους μου στολισμούς της πόλης. Απολαύστε τους!

 

Το θεματικό πάρκο στην Πλατεία Αριστοτέλους

Ένα φυσικό έλατο, ύψους 20 μέτρων, φωταγωγημένο με 14.000 λαμπάκια, στολίζει την Πλατεία Αριστοτέλους. Είναι πλαισιωμένο από ένα πρωτότυπο θεματικό πάρκο με θέμα την «Εποχή των Παγετώνων» και έχει δραστηριότητες για παιδιά και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις και ακόμη πραγματοποιούνται.

Μου αρέσει γιατί καταφέρνει να αναδείξει την Πλατεία Αριστοτέλους ως «Χριστουγεννιάτικο πυρήνα» της Θεσσαλονίκης. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας υπάρχει γιορτινό κλίμα και ο κόσμος συνεχώς πληθαίνει. Δεν είναι υπερβολικό ή κακόγουστο, για την αισθητική μου.

 

Ο μπλε ουρανός στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας

Μπλε φωτάκια, σαν πέπλο, απλώνονται κατά μήκος του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας και καταλήγουν στη Τσιμισκή. Ο πεζόδρομος τις βραδινές ώρες αλλάζει εντελώς ύφος και όψη και ο κόσμος που περπατάει σε αυτόν έχει πολλαπλασιαστεί.

Θεωρώ ότι ήταν ένα ρίσκο που πέτυχε. Για κάποιους, αυτό το έντονο μπλε είναι κουραστικό στα μάτια και δεν διαφωνώ, αλλά έχουμε γιορτινές μέρες, το χρώμα είναι πολύ Χριστουγεννιάτικο στοιχείο. Ο άλλοτε σοβαρός και έρημος -μετά από κάποια ώρα- πεζόδρομος είναι τώρα γεμάτος ζωή.

 

Οι στολισμένοι γερανοί

Οι τρεις γερανοί των εργοταξίων των σταθμών του μετρό «Σιντριβάνι», «Αγίας Σοφίας» και «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» φωτίστηκαν απρόσμενα. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μυλόπουλο, η κίνηση αυτή δείχνει ότι το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης προχωρά και θα έχει τελειώσει το 2020.

Να κάτι που δεν περιμέναμε! Έξυπνη κίνηση, καλόγουστη. Άσχετα με το πραγματικό νόημα της φωταγώγησης των γερανών, όπως επίσημα δηλώθηκε, νομίζω είναι μια πράξη που φανερώνει χιούμορ. Τα ανέκδοτα με το μετρό Θεσσαλονίκης είναι γνωστά και υπάρχουν εδώ και χρόνια. Και τώρα, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα, ότι αφού δεν έχουν άλλη χρησιμότητα οι γερανοί, τουλάχιστον ας…κάνουν decor.

 

Το πεφταστέρι στην οδό Φιλικής Εταιρίας

Η οδός Φιλικής Εταιρείας είναι το στενό που έχει το προνόμιο της καλύτερης θέας προς τον Λευκό Πύργο. Ακριβώς εκεί τοποθετήθηκε ένα τεράστιο αστέρι, που δίνει την αίσθηση ότι έπεσε από τον ουρανό και σφήνωσε ανάμεσα στα οικοδομήματα.

Κατά τη γνώμη μου, δεν θα μπορούσαν να είχαν βρει καλύτερο σημείο να τοποθετήσουν το αστέρι, ούτε καλύτερο τρόπο να αναδείξουν τον Λευκό Πύργο. Διακριτικό, αλλά εντυπωσιακό, πρωτότυπο και όμορφο, αυτές οι λέξεις μου έρχονται στο μυαλό. Αν έκανα κατάταξη στολισμών σε αυτό το άρθρο, σίγουρα θα έπαιρνε την πρώτη θέση.

 

Το Χριστουγεννιάτικο χωρίο στην Τούμπα

Για το τέλος, ξεφεύγουμε από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και μεταφερόμαστε στην Τούμπα και συγκεκριμένα στην Πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού και στο Πολιτιστικό Κέντρο. Εκεί έχει στηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό, χώρος γιορτής και παιχνιδιού. Πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και φιλανθρωπικές ενέργειες.

Είναι όμορφο να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες, ειδικά σε εποχές σαν και αυτή. Δεν θα μπορούσα να βρω κάτι αρνητικό σε αυτό το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, έχει βρει το νόημα των Χριστουγέννων και γεμίζει με ανθρώπους, κυρίως με παιδιά, που είναι και το πιο σημαντικό.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα μια βόλτα στην στολισμένη πόλη, αποτελεί από μόνη της μία ψυχοθεραπεία. Βγείτε και παρατηρήστε τα φωτάκια, τα σχέδια, τους ανθρώπους γύρω σας. Βγείτε με παρέα, με τον/την αγαπημένο/-η σας, ή, γιατί όχι, μόνοι. Η εορταστική σεζόν λήγει στις 7 Ιανουαρίου, οπότε ίσα που προλαβαίνετε! Ίσως πετύχετε και μένα κάπου…

 

Για τον Παναγιώτη, που είχε την αρχική ιδέα για το άρθρο που μόλις διαβάσατε.

By Αγγελική Μπάλση

 

 

Close Menu