Όμορφα πράγματα γίνονται στο Πα.Μακ.

Όμορφα πράγματα γίνονται στο Πα.Μακ.

Την περασμένη εβδομάδα επισκεφθήκαμε –η αρχισυντάκτριά μας, Ραφαέλα και εγώ– το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου συναντηθήκαμε με τον Άρη, ο οποίος εργάζεται στο γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του ΠαΜακ. Το γραφείο συστήθηκε το 2005, ο Άρης βρίσκεται σε αυτή τη θέση τα τελευταία 7 χρόνια και δηλώνει ότι του αρέσει η δουλειά του. Πέρα από τις άλλες αρμοδιότητές του, είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό της Περιβαλλοντικής Ομάδας, για την οποία μας μίλησε με μεγάλη προθυμία. Αφορμή για το ραντεβού μας ήταν μία πρόσφατη δράση της ομάδας που αφορούσε στη δωρεά ενός αναπηρικού αμαξιδίου, το οποίο αποκτήθηκε συλλέγοντας και ανακυκλώνοντας 1 τόνο καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ωστόσο, προς έκπληξή μας είχαμε πολλά παραπάνω να ακούσουμε.

 

Η αρχισυντάκτρια του blog του InfinityGreece, Ραφαέλα, έξω από το γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πα.Μακ.

 

Η ιστορία με τα καπάκια ξεκίνησε πριν 2 χρόνια περίπου. «Μας πήρε 1,5 χρόνο για να μαζέψουμε τον πρώτο τόνο και συνεχίζουμε. Τώρα συγκεντρώνουμε τον δεύτερο τόνο, με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό πλέον, μιας και περισσότερος κόσμος είναι ενήμερος και συμμετέχει στη συλλογή», μας εξηγεί ο Άρης. Ο ίδιος ήταν που ξεκίνησε αυτή τη δράση σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση “Thessaloniki Next2U”. Πώς ακριβώς λειτουργεί, όμως, η όλη διαδικασία;

Η “Thessaloniki Next2U” έρχεται σε συμφωνία με την κατασκευαστική εταιρία των αμαξιδίων και την εταιρία ανακύκλωσης κι έτσι γίνεται αποδεκτό ότι θα πουληθεί από την πρώτη ένα καροτσάκι σε καλύτερη τιμή, σε ποσό ίσο με αυτό που θα πληρώσει η δεύτερη για να πάρει 1 τόνο καπάκια. Και γιατί καπάκια; Για πρακτικούς λόγους είναι πιο εύκολη η συλλογή και η αποθήκευση λόγω μεγέθους.

 

Τα καπάκια συλλέγονται στις μεγάλες πλαστικές μπουκάλες, ενώ τα μπουκάλια στους κάδους

 

Το καροτσάκι αποφασίστηκε τελικά ότι θα δωριθεί στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα ρωτήθηκαν τα Κοινωνικά Ιατρεία και το Σώμα Φίλων ΑμεΑ, τα οποία, όμως, δεν είχαν (ευτυχώς) έλλειψη. «Θέλουμε να πάει κάπου όπου πραγματικά το χρειάζονται και θα αξιοποιηθεί», τονίζει ο Άρης. Το επόμενο αμαξίδιο, το οποίο όπως φαίνεται δεν θα αργήσει να αποκτηθεί, προορίζεται επίσης για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, εκτός αν προκύψει μεγαλύτερη ανάγκη.

 

Ο υπεύθυνος της ομάδας, Άρης Χατζηνικολάου, με το αμαξίδιο… της κούτας

 

Ο ρόλος τέτοιων δράσεων είναι διττός. «Πρωταρχικός σκοπός είναι να εκπαιδευτεί ο κόσμος στην ανακύκλωση, να καταλάβει ότι τα απορρίμματα μπορεί να είναι χρήσιμα και να έχουν αξία κι έτσι να μπει στη διαδικασία να διαχωρίσει και να ανακυκλώσει τα διάφορα υλικά στα κατάλληλα σημεία συλλογής. Επιπροσθέτως, υπάρχει το κοινωνικό όφελος. Βοηθώντας έναν φορέα/έναν άνθρωπο σε ανάγκη γίνεται εμφανής ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της ανακύκλωσης». Πρόκειται για μία χειροπιαστή απόδειξη της φράσης «είναι καλό να ανακυκλώνουμε». Στο ίδιο πλαίσιο συγκεντρώνονται, επίσης, χρησιμοποιημένα ρούχα και παπούτσια για να δοθούν, σε συνεργασία με ΜΚΟ, σε άπορους και πρόσφυγες.

 

Ρούχα και παπούτσια συγκεντρώνονται στο γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για τη ΜΚΟ “Help Refugees” και τον “Χώρο Αλληλεγγύης Γυναικών”

 

Οι δράσεις της ομάδας είναι ποικίλες και λαμβάνουν χώρα μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο. Στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων ατόμων σε περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η ανακύκλωση, η σπατάλη νερού και ρεύματος, η κατανάλωση περιβαλλοντικά φιλικών τροφών και η αφισορρύπανση, διοργανώνοντας σεμινάρια, καμπάνιες και προβολές σχετικών ταινιών. Δεν περιορίζονται, όμως, μόνο στο θεωρητικό κομμάτι. Στις ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνονται συμμετοχές σε δενδροφυτεύσεις, αναδασώσεις και καθαρισμούς προστατευόμενων περιοχών (πχ δέλτα Αξιού, Σέιχ Σου).

Αναδάσωση, καθαρισμός και …κάτι να θυμόμαστε την επόμενη προεκλογική περίοδο

 

Η ειδικότητά τους, βέβαια, είναι οι μεταμορφώσεις. Με πολύ μεράκι έχουν αναπλάσει τις αυλές του κέντρου προστασίας ανηλίκων “Φάρος του Κόσμου” και του Σώματος Φίλων ΑμεΑ, βάφοντας, ζωγραφίζοντας και φυτεύοντας τες. Ανάλογη δράση έχουν πραγματοποιήσει μέσα στο ΠαΜακ, διαμορφώνοντας 3 εγκαταλελειμμένα αίθρια και δημιουργώντας τον δικό τους μπαχτσέ. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία οπωρώνα στην αυλή του πανεπιστημίου, μας δείχνουν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα είναι ταυτόχρονα όμορφο, χρήσιμο και θα βοηθάει το περιβάλλον παράγοντας οξυγόνο. Τέλος, η Περιβαλλοντική Ομάδα διοργανώνει διήμερες εκδρομές, δύο φορές κάθε χρόνο, που περιλαμβάνουν πεζοπορία και αντίσκηνο, με στόχο να έρθουν τα μέλη της σε επαφή με τη φύση, καθώς το μότο τους είναι «για να προστατέψεις τη φύση πρέπει να τη γνωρίσεις».

 

Εκδρομή, ανάπλαση χώρου, μπαχτσές μέσα στο πανεπιστήμιο και ένα όμορφο πλέον αίθριο του ΠαΜακ

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι το ΠαΜακ είναι το πρώτο πράσινο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και ο μοναδικός δημόσιος φορέας με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS. Η πιστοποίηση, η οποία ελέγχεται με επιθεώρηση κάθε χρόνο, ανανεώνεται τα τελευταία 12 συναπτά έτη, γεγονός που πέρυσι χάρισε στο ΠαΜακ βράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό που έχει καταφέρει η Περιβαλλοντική Ομάδα, όπως περήφανα μας ανακοίνωσε ο Άρης, είναι ότι, «ενώ το 2010 ανακυκλωνόταν μόνο χαρτί, σήμερα υπάρχουν ξεχωριστά σημεία ανακύκλωσης για 15 διαφορετικά υλικά» (χαρτί, πλαστικό, μελανάκια, τόνερ, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, cd/dvd, λάμπες, γυαλί, αλουμίνιο, καπάκια, μέταλλο, ξυλοπαλέτες, φελιζολ-αφρολεξ και οργανικά υλικά)!

Είναι σημαντικό να μάθουμε να διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμά μας

Φεύγοντας από το γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΠαΜακ είναι εκπληκτικά δραστήρια και γι’ αυτό σίγουρα ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο συντονιστής της, καθώς πρόκειται για ένα συγκροτημένο άτομο με ειλικρινές ενδιαφέρον για την οικολογία. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της που έχουν οραματιστεί και έχουν κατορθώσει την αλλαγή, καθώς η επιρροή της ομάδας στο πανεπιστήμιο είναι εμφανής. Ωστόσο, η ομάδα είναι ανοιχτή προς όλους, είτε φοιτούν στο ΠαΜακ, είτε σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα, είτε δεν είναι καν φοιτητές. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ μπορεί να συμμετάσχει σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δράση θέλει.

Αξίζει να περάσετε μία βόλτα από το ΠαΜακ, έστω για να δείτε τη δουλειά που έχουν κάνει στους χώρους του και για να αφήσετε τα ανακυκλώσιμα υλικά σας στους κατάλληλους για το καθένα κάδους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον μας και για να βοηθήσουμε την ομάδα με αυτά τα λιγοστά έσοδα που λαμβάνει από τις εταιρίες ανακύκλωσης. Το γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης βρίσκεται στον πρώτο όροφο του πανεπιστημίου, ανάμεσα στα δύο αίθρια. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ομάδας για να ενημερωθείτε αναλυτικά για όλες τις δράσεις της ή να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο στα παρακάτω στοιχεία. Προσωπικά, το βρίσκω αξιοθαύμαστο πώς μπορούν κάποιοι να καταφέρουν τόσα πολλά με μοναδικό εφόδιο την αγάπη για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

 

Site: www.perivpamak.gr

FB: Περιβαλλοντική Ομάδα ΠαΜακ
Email: emas@uom.gr

Τηλ: 2310 891-364

Υπεύθυνος: Άρης Χατζηνικολάου

 

By Αντιγόνη Βόμβα

Close Menu