Πόση Νάπολη Αντέχεις;

Πόση Νάπολη Αντέχεις;

Αρχικός τίτλος του άρθρου ήταν: «πόση μακαρονάδα αντέχεις?». Για τους Ιταλούς όμως δεν είναι όλα pasta, οπότε αποφάσισα να τον κάνω λίγο πιασάρικο!

Βρέθηκα στην Νότια Ιταλία για τις δημοσιογραφικές ανάγκες του #InfinityGreece. Όχι εντάξει σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής συμμετείχα…

Φτάνεις λοιπόν, Νάπολη και παίρνεις την τρομερή απόφαση να μπεις σε ταξί! Καταρχάς ,διαπραγματεύσου την ταρίφα, μην πληρώσεις για 3 χλμ 100 ευρώ. Δεύτερον αν είσαι καρδιακός μην μπεις καν στον κόπο. Έχεις ακούσει για την τρέλα που κουβαλάνε οι Νότιοι Μεσογειακοί φίλοι μας; Πίστεψε με είναι χειρότερα! Εγώ πάντως απόλαυσα την διαδρομή και τις 15 φορές που πέρασε η ζωή μου μπροστά από τα μάτια μου!

Στα πλακόστρωτα στενά της πόλης θα ζήσεις scouter, αυτοκίνητα και ανθρώπους να τρέχουν σαν δαιμονισμένοι! Μην με ρωτήσεις το γιατί, ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν. Θα αντικρίσεις ομάδες νεαρών να πίνουν μπύρες έξω από μαγαζάκια ακόμα και υπό βροχή! Στοίβες σκουπίδια δίπλα από κάδους σκουπιδιών επειδή είναι κλειδωμένοι με λουκέτα!
Θα δεις επίσης ουρανοξύστες, εμπορικό πεζόδρομο με όλες τις εξεζητημένες μάρκες και θεματικά στενάκια παράπλευρος, 3 κάστρα και μια μαγευτική παραλιακή! Σου πέσανε πολλά και αντικρουόμενα, αλλά αυτή η πόλη είναι δύο πόλης σε μία! Πάμε άλλη μία:
Φτωχογειτονιές, ιστορικό κέντρο, εμπορικές συνοικίες, κάστρο στην θάλασσα, κάστρο στην ακρόπολη, παραλιακή, φοιτητές, εγκληματικότητα, τρέλα και βρωμιά.

Και επειδή οι άνθρωποι εκ φύσεως είμαστε πλεονέκτες, θέλουμε πάντα περισσότερα, παίρνω τον προαστιακό και κατευθύνομαι Νότια, στην Πομπηία! Αυτή η πόλη πριν 2000 περίπου χρόνια κάηκε από μία έκρηξη του Βεζούβιου. Ελληνικής αρχιτεκτονικής, τεράστια, δεν θέλω να σταθώ και πολύ, μπορείς να ξοδέψεις εκεί από 2 ώρες έως και μέρες! Θα σταθώ έξω από τον σταθμό των τρένων της Πομπηίας και θα πάρω το λεωφορείο για Βεζούβιο. Μία ώρα μετά αρχίζει η πεζοπορία. Ομίχλη και σύννεφα με κάνουν να σκέφτομαι αν αξίζει η 40 λέπτη διαδρομή μέχρι τον κρατήρα! Φτάνουμε, ξεκουραζόμαστε, παίρνουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τον ξεναγό και αντικρίζουμε κάτι απίστευτο. Η ομίχλη αραιώνει, τα σύννεφα φεύγουν και έχουμε μια απίστευτη θέα σε ολόκληρο τον κόλπο! Εκεί ξεχνάς κούραση, αϋπνία, χανγκοβερ και απλά απολαμβάνεις!

Άφησα για το τέλος τις γαστρονομικές προτιμήσεις των μακαρονάδων φίλων μας. Μα φυσικά μακαρόνια, μακαρόνια και μακαρόνια! Όχι δεν τρώνε μόνο μακαρόνια, αλλά πρώτο πιάτο για μεσημεριανό θα έχεις πέννες και για δεύτερο μπριζόλες με πατάτες. Βραδινό linguini και για δεύτερο αρακά. Και πάει λέγοντας. (τυχαία παραδείγματα για το δεύτερο πιάτο) Μην ξεχνάς για τους Ιταλούς το κάθε είδος ζυμαρικού έχει την σάλτσα του, την διαδικασία παραγωγής και μαγειρέματος! Και αυτό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή επίσης! Όσο για την πίτσα, στην Νότια Ιταλία είναι κάπως γκουρμε γεύμα θα έλεγα και προτιμούν τις απλές. Μην κάνεις ποτέ το λάθος όμως και παραγγείλεις πίτσα και ζητήσεις πχ. να βγάλουν τα μανιτάρια ή να σου βάλουν έξτρα μπέικον! Θα σε κοιτάξουν τουλάχιστον στραβά, καλύτερα παρήγγειλε μία άλλη!

Όσο για τα ποτά, εκτός από Sambuca, μοιάζει αρκετά η γεύση της με ούζο, έχουν limoncello, ένα λικέρ από λεμόνια και fragolino, λικέρ από φράουλες! Τα κρασιά και οι μπύρες κάνουν και εδώ την εμφάνιση τους φυσικά!

Αυτά τα λίγα από Νότια Ιταλία μεριά! Μην ξεχνάς ότι η Νότια Ιταλία είναι μακράν πολύ διαφορετική από την βόρεια, ακόμα και την κεντρική!

Αν ποτέ ο δρόμος σου σε βγάλει στην Νάπολη να θυμάσαι: προσοχή στα προσωπικά σου αντικείμενα, να ανέβεις στον Βεζούβιο και να επισκεφτείς το αρχαιολογικό μουσείο και το μοντέρνας τέχνης.

Μέχρι το επόμενο ταξίδι. Να προσέχεις τον εαυτό σου, δεν θα το κάνει κανείς καλύτερα από εσένα!

 

By Αλέξανδρος Νανάι

 

Close Menu