Επέλεξες την κατάλληλη σχολή;

Αρκετοί φοιτητές ταλανίζονται συχνά από το ερώτημα αν επέλεξαν την κατάλληλη σχολή. Κάποιοι στα μέσα της φοιτητικής τους ζωής και άλλοι ήδη από το πρώτο εξάμηνο, διερωτώνται αν όντως οι κόποι τους τους οδήγησαν σε αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο και αν οι επιλογές τους από εδώ και στο εξής μπορούν να τους κάνουν ευτυχισμένους.

Η ελληνική πραγματικότητα

Είναι μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας να σπρώχνει τα παιδιά της σε δρόμους που δεν προορίζονται για αυτούς, βασιζόμενη κυρίως στα μόρια των Πανελλήνιων και σε παραδοσιακές αντιλήψεις για το ποια επαγγέλματα έχουν αποκατάσταση.

Οι καιροί όμως άλλαξαν. Στην εποχή των νέων τεχνολογιών, που ο καθένας μπορεί να στήσει πλέον τη δική του επιχείρηση από την άνεση του σπιτιού του, που, περισσότερο από ποτέ, νέοι με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα ενθαρρύνονται να τα ακολουθήσουν ως επάγγελμα και που ο καθένας έχει την ευκαιρία να ζήσει το όνειρό του, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Οι παραδοσιακές αντιλήψεις μάλλον κλονίζονται παρά διαιωνίζονται. Λαμβάνοντας υπόψιν τον κορεσμό που υπάρχει στα παραδοσιακά επαγγέλματα γιατρών, δικηγόρων, δασκάλων κλπ., τα χρόνια σπουδών και τους πόρους που απαιτούνται για να πετύχουν στα παραπάνω, και τη συνολική ανεργία της χώρας μας, ο νέοι δικαιολογημένα έχουν δεύτερες σκέψεις για την πορεία που προτρέπονται να ακολουθήσουν.

https://www.pexels.com/photo/top-view-photo-of-group-of-people-using-macbook-while-discussing-3182773/

Οι εναλλακτικές λύσεις

Η πιο ασφαλής επιλογή για ένα ευτυχισμένο μέλλον είναι πράγματι το «τι αρέσει» στον καθένα. Είναι το μόνο μυστικό. Οι πιο έμπειροι σύμβουλοι επαγγελματικής σταδιοδρομίας συμβουλεύουν να ακολουθούμε αυτό που μας αρέσει, ακόμη και με το ‘μυαλό’ της νεαρής μας ηλικίας. Τα ταλέντα και οι κλίσεις μας είναι ένα δώρο στη ζωή μας και ο πιο ασφαλής σύμβουλος για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία.

Ο μόνος τρόπος για να βρούμε με ασφάλεια τι θα μας αποφέρει ένα μέλλον με ευκαιρίες, προοπτικές και ευτυχία είναι να ταυτοποιήσουμε αυτό το ταλέντο και να το ακολουθήσουμε. Ένα πολύ παραστατικό παράδειγμα, που δίνει ο διάσημος τηλεοπτικός παραγωγός Steve Harvey, για να αντιληφθούμε την αξία του ταλέντου μας, είναι ότι «Αν  ψήνεις κοτόπουλο καλύτερα από τον καθένα, θα γίνεις κάποιος που πουλάει κοτόπουλα. Άνθρωποι βγάζουν εκατομμύρια δολάρια ψήνοντας κοτόπουλο. Δες τα KFCs: όλα άρχισαν από έναν άνθρωπο που ξεκίνησε να ψήνει και να πουλάει κοτόπουλα».

Κάνοντας την καταλληλότερη επιλογή

Οι δεύτερες, οι τρίτες και οι χιλιοστές σκέψεις, για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία, είναι απολύτως αποδεκτές και φυσιολογικές. Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο στην ζωή μας, στα καλύτερα και πιο ρευστά μας χρόνια, στα οποία αποκρυσταλλώνεται η προσωπικότητά μας και η αντίληψή μας για το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να γίνουμε. Είναι δύσκολο. Σε ένα περιβάλλον παραδοσιακό και όχι ιδιαίτερα ανοιχτόμυαλο απέναντι στο άγνωστο και νεόφερτο, οι δικές μας ιδέες και τα όνειρα μοιάζουν σαν μια μικρή επανάσταση, έναν μικρό αγώνα.

Είναι σημαντικό αυτή η φλόγα να μην σβήσει τώρα που σιγοκαίει. Είναι σημαντικό να πάρουμε τις πιο σωστές αποφάσεις για το μέλλον μας όσο πιο νωρίς μπορούμε, για να γλιτώσουμε τους εαυτούς μας από τη στιγμή εκείνη που μετά από χρόνια θα καταλάβουμε ότι παίζουμε σε ένα έργο που δεν είναι δικό μας, έχοντας χάσει τόσο χρόνο. Δεν είναι ποτέ αργά για να καθορίσουμε την ζωή που θέλουμε να ζήσουμε και να χαράξουμε το μέλλον μας με ιδία βούληση. Δεν είναι ποτέ αργά να βαδίσουμε προς αυτό που θέλουμε να γίνουμε, αλλάζοντας αν χρειαστεί σχολή, ή ακολουθώντας κάτι εντελώς διαφορετικό, δικό μας. Όλα είναι αποδεκτά.

Και αν θέλεις να πειστείς από ανθρώπους που το έκαναν πριν από εσένα: ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παράτησε εντελώς την σχολή του στο δεύτερο έτος για να φτιάξει το Facebook, ο Steve Harvey δεν τελείωσε καν το σχολείο, ήταν άστεγος, αλλά κατάφερε να ακολουθήσει το όνειρό του να έχει το δικό του show στην τηλεόραση και κατέληξε ως ένας από τους πιο διάσημους τηλεοπτικούς παραγωγούς στην αμερικανική τηλεόραση, η Oprah Winfrey δεν πήγε ποτέ στο κολέγιο γιατί ξεκίνησε να δουλεύει όταν ήταν ακόμη στο σχολείο, ενώ σήμερα είναι η πιο επιτυχημένη παρουσιάστρια της Αμερικής, και ένα ελληνικό παράδειγμα ,του δικού μας Καζαντζάκη, που εγκατέλειψε τη Νομική σχολή για να ακολουθήσει το πάθος του για τη συγγραφή.

Αν θέλεις να εμπνευστείς περισσότερο, μπορείς να δεις το άρθρο της huffingtonpost. 

Αν είσαι πραγματικά καλός σε κάτι και το αγαπάς, δεν χάνεσαι. Αντιθέτως, θριαμβεύεις.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...