Εσύ ακόμα να μάθεις γιουκαλίλι;

 

Το γιουκαλίλι είναι ένα όργανο που θυμίζει μία μικρή κιθάρα (έχει όμως 4 χορδές και όχι 6). Το έχεις ακούσει σίγουρα σε αρκετές ταινίες και τραγούδια (ναι, ακόμα κι αν δεν το έχεις καταλάβει). Έχει έναν ήχο πολύ χαρακτηριστικό, είναι γλυκός, και απαλός. Γιουκαλίλι λοιπόν έμαθα να παίζω μόνη μου, μετά από επίμονες προσπάθειες ενός φίλου μου να με πείσει να ακολουθήσω το δικό του παράδειγμα (και τον ευχαριστώ για αυτό!). Θα πάρω λοιπόν τώρα εγώ τον ρόλο του, και θα σας παραθέσω παρακάτω λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να μάθει γιουκαλίλί!

➳ Είναι πολύ οικονομικό!

Δεν το περίμενες έτσι; Φυσικά! Το γιουκαλίλι είναι ένα όργανο το οποίο κανείς μπορεί να αγοράσει ακόμα και με 30€-40€, τιμή που για μουσικό είδος, πόσο μάλλον όργανο, είναι εξαιρετικά χαμηλή! Βέβαια λογικά μαντεύει κάποιος ότι όσο αυξάνεται η τιμή του, αυξάνεται και η ποιότητά του. Μη σε αποθαρρύνει όμως αυτό! Με λίγο ψάξιμο και έρευνα αγοράς μπορείς να βρεις ένα γιουκαλίλι που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σου, και να κάνεις τον χαβαλέ σου βρε παιδί μου στην τελική!

➳ Είναι πολύ εύκολο να το μάθεις

Κι αν δεν με πιστεύεις, πίστεψε τον φίλο μου. Άνθρωπος με μηδενικές θεωρητικές γνώσεις στη μουσική (ούτε αρμονία, ούτε θεωρία, ούτε κανένα όργανο-εκτός από την φλογέρα, οκ αυτό το δίνω) έμαθε μόνος του να παίζει, και μάλιστα και πολύ ωραία. Πώς; Μα είναι απλό. Με την βοήθεια του μεγαλύτερου δασκάλου στις μέρες μας. To YouTube. Υπάρχουν πάρα πολλά βιντεάκια και κανάλια σχετικά με αυτό, με tutorials, covers, tips, και ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Μπορείς επίσης να βοηθηθείς με διάφορες άλλες ιστοσελίδες. Γενικά, internet. Αν σκέφτεσαι δηλαδή ότι “αα, μα εγώ δεν ξέρω ούτε νότες να διαβάζω”, τότε πια δεν έχεις δικαιολογία 😉

Εγώ προσωπικά έμαθα από τον The Ukulele Teacher, τα εξηγεί πολύ ωραία, είτε ξέρεις μουσική, είτε όχι!

 

➳ Είναι πολύ μικρό κι ελαφρύ

Θα μου πεις “από πότε το μέγεθος μετράει; γιατί δηλαδή να είναι και από τους λόγους για τους οποίους με παροτρύνεις να πάω να το μάθω;”. Θα σου πω αμέσως γιατί. Διότι είναι πολύ εύκολο να το κουβαλήσεις ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ. Δεν είναι όπως η κιθάρα για παράδειγμα, που είναι σαν έξτρα αποσκευή, ή ένα σαξόφωνο που πρέπει να το συναρμολογείς τρεις ώρες πριν παίξεις. Φυσικά έχει διάφορα μεγέθη, αλλά τα πιο μικρά έχουν μήκος όσο 1,5 – 2 λάπτοπ. Τι σημαίνει αυτό; Το κουβαλάς εύκολα στις διακοπές σου, στην εκδρομή σου, στην παραλία (πολύ πολύ σημαντικό το γιουκαλίλι στην παραλία). Μαζεύεστε σε σπίτι για άραγμα; Παίρνεις και το γιουκαλίλι σου, μαζί σου. Πάτε για κάμπινγκ; Τι χώρο να πιάσει αυτό το πραγματάκι; Γενικά δηλαδή, δε θα σου είναι αγγαρεία να το πηγαινοφέρνεις.

➳ Είναι πολύ παρεΐστικο

Κάνε λίγο εικόνα: Είσαι με την παρέα σου σε μία παραλία, πέφτει ο ήλιος κι εσείς κάθεστε στην άμμο. Στην μέση εσύ με το γιουκαλίλι και τραγουδάτε τραγούδια. Δεν είναι υπέροχη στιγμή; Ακριβώς επειδή είναι τόσο εύκολο και μικρό, πολύ εύκολα γίνεται το νέο μέλος της παρέας! Μπορείς ακόμα να κάνεις και τον έξυπνο (αφού έχεις μάθει να παίζεις) και να παριστάνεις τον δάσκαλο στους φίλους σου που σε ρωτάνε. Επίσης, thanks to technology, είναι πολύ εύκολο να διαχειριστείς τις “παραγγελιές” που θα δέχεσαι – γιατί θα δέχεσαι 100%. Απλά θα κάνεις αναζήτηση το τραγούδι που θες και από δίπλα “chords ukulele” ή “chords” και είσαι έτοιμος να παίξεις!

Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν άπειροι λόγοι που κανείς θα θέλει να μάθει να παίζει κάποιο συγκεκριμένο όργανο. Ίσως πιο γενικοί, πιο συγκεκριμένοι και κυρίως πιο προσωπικοί. Αυτοί είναι κάποιοι βασικοί κατά την γνώμη μου. Θεωρώ ότι πραγματικά αξίζει να ασχοληθείς με αυτό το πράγμα, ακόμα κι αν νιώθεις ότι είσαι εντελώς άσχετος με την μουσική. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια που παίζω γιουκαλίλι το διασκεδάζω πάρα πολύ και για αυτό ήθελα να μοιραστώ την όρεξή μου!

Αφήνω μερικά στιγμιότυπα από ταίνίες στα οποία πρωταγωνιστεί κάποιο γιουκαλίλι!

  • Blue Valentine: You Always Hurt the One You Love

  • Her: Moon Song

  • The Jerk: Tonight You Belong to Me

 

Close Menu