Greenpeace Θεσσαλονίκης, Συνέντευξη από τη Ζαφειρούλα Σέβα

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα γνωρίσαμε μέσα από τον Infititi την Greenpeace Θεσσαλονίκης, το παράρτημα της παγκοσμίου γνωστής εθελοντικής οργάνωσης, με βασικό ιδρυτικό σκοπό την ευαισθητοποίηση γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος. Για τις αρχές της Greenpeace, όπως η αποφυγή βίαιων εκδηλώσεων, της δράσεις και τις εκστρατείες της ομάδας, όπως η εκστρατεία “Στο ποτήρι μου”, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν μας ενημέρωσε η Συντονίστρια της ομάδας στη Θεσσαλονίκη, η Ζαφειρούλα Σέβα: Διαβάστε εδώ

Έφτασε λοιπόν η στιγμή να μάθουμε την προσωπική εμπειρία και δράση της Ζαφειρούλας, της δραστήριας Συντονίστριας στην Greenpeace Θεσσαλονίκης, όπως μας την αφηγείται στην παρακάτω συνέντευξη. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν ξεσπάσει η Πανδημία του Κορωνοϊού.

– Από πότε είσαι μέλος στην Greenpeace και ποία είναι η ιδιότητά σου σε αυτή;

– Η πρώτη μου επαφή με την Greenpeace γενικά συνέβη το 2013, όταν και είχα έρθει σε επαφή με την Greenpeace Θεσσαλονίκης και τον τότε συντονιστή. Είχα μείνει τότε έκπληκτη από τα τόσο δραστήρια μέλη της Οργάνωσης, αλλά δεν είχα πάρει την απόφαση να γίνω κι’ εγώ μέλος. Η απόφαση ήρθε λίγο αργότερα, το 2016, όταν η κολλητή μου αποφάσισε να ιδρύσει παράρτημα της Greenpeace στην Πτολεμαΐδα. Ήθελα να τη στηρίξω στην προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει τους πληττόμενους κατοίκους της γύρω περιοχής. Ωστόσο η προσπάθειά απέβη δυστυχώς άγονη, καθώς οι κάτοικοι δεν ανταποκρινόταν στην ενημέρωση, πολλοί μάλιστα μας εχθρεύονταν. Συνεπώς η ομάδα διαλύθηκε μόλις η κολλητή μου τελείωσε τις σπουδές της και γύρισε στην Θεσσαλονίκη. Τότε εντάχθηκε στην τοπική Οργάνωση και εγώ την ακολούθησα. Πλέον έχω το ρόλο της Συντονίστριας της τοπικής Οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Αποστόλη Κούρο και την Έλλη Πασολάρι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαι εθελόντρια και ακτιβίστρια.

Τι σημαίνει να είναι κανείς Συντονιστής στην Greenpeace;

– Οι Συντονιστές της Greenpeace είναι κατά βάση Εθελοντές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε και Ακτιβιστές- Συντονιστές. Προσωπικά τυχαίνει να είμαι και ακτιβίστρια, διότι έχω περάσει την απαιτούμενη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, όπου μυήθηκα στην αρχή της Greenpeace περί μη χρήση βίας στις δράσεις μας. Η αρχή αυτή είναι και η βασικότερη αρχή που διέπει την Greenpeace σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως Συντονίστρια βέβαια έχω έναν πιο οργανωτικό ρόλο, καθώς είμαι αρμόδια να κανονίζω τις συναντήσεις της ομάδας μας και επικοινωνώ με το γραφείο των Αθηνών. Το γραφείο αυτό είναι το κεντρικό στην Ελλάδα και σε αυτό υπάγονται οι τοπικές Greenpeace. Αυτό δίνει το έναυσμα για τις κυριότερες δράσεις μας και αυτό, φυσικά, μας χρηματοδοτεί.

Φαίνεσαι αρκετά ενεργό μέλος. Ήσουν πάντα τόσο ευαισθητοποιημένη;

-Κάθε άλλο θα έλεγα, πριν ενταχθώ στην ομάδα ήμουν μάλλον αδιάφορη. Σκεφτόμουν ότι αφού δεν κάνει κάτι ο διπλανός μου, δεν χρειάζεται να κάνω ούτε και εγώ. Αυτό όμως άλλαξε ριζικά όταν γνώρισα καλύτερα την Greenpeace. Άρχισα να συνειδητοποιώ τον εντελώς λάθος τρόπο σκέψης που είχα υιοθετήσει γύρω από το περιβάλλον και τα οικολογικά ζητήματα. Κατάλαβα ότι η αλλαγή που θέλουμε να έρθει στον κόσμο πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους, όσο κλισέ και αν ακούγεται. Σταδιακά άρχισα να γίνομαι όλο και πιο ενεργή στα περιβαλλοντικά ζητήματα, σε αυτό βοήθησε και βοηθάει ακόμα και η εργασία μου. Ο εργοδότης μου είναι πολύ ανοιχτόμυαλος και ευαισθητοποιημένος, κάτι που δίνει και σε μένα όρεξη να γίνομαι όλο και πιο δραστήρια.

Η Greenpeace στηρίζει την καμπάνια “μένουμε σπίτι”https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.arcadiaportal.gr%2Fnews%2Fmenoyme-spiti-alla-den-kathomaste-st-avga-mas&psig=AOvVaw3X86inIAslXnRQk7yERw3J&ust=1585331641968000&source=images&cd=vfe&ved=0CAQQjB1qFwoTCKDt29zauOgCFQAAAAAdAAAAABAE

Η Greenpeace στηρίζει την καμπάνια “μένουμε σπίτι”

Ποία είναι η φιλοσοφία σου τώρα ως προς το περιβάλλον, αλλά και ως προς την ομάδα;

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναζητούμε κάθε φορά την πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτή τη νοοτροπία. Για παράδειγμα πολλοί νομίζουν ότι η ανακύκλωση είναι το μέσο προς την απόλυτη οικολογική ισορροπία. Ωστόσο, η ανακύκλωση δεν είναι επαρκής λύση στα προβλήματα, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου δεν ξέρεις που καταλήγουν αυτά τα υλικά. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από μικρά πράγματα, για τα οποία είμαστε σίγουροι ότι προστατεύουν το περιβάλλον, για παράδειγμα από ένα μεταλλικό καλαμάκι, από ένα παγούρι με νερό, ώστε να μειώσουμε το πλαστικό. Ούτως ή άλλως όλα αυτά καταλήγουν σε εμάς εν τέλει κάποια στιγμή, διότι τα ζώα τρώνε το πλαστικό, και εμείς τα ζώα.

Ως προς την ομάδα η φιλοσοφία μου είναι η ελευθερία επιλογών και δράσεων. Όπως και η Greenpeace δεν επιβάλλει στον κόσμο πρακτικές με τη βία, έτσι και εμείς ως ομάδα δεν πιέζουμε τα μέλη μας να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μας. Επίσης, πολλές φορές εμείς οι συντονιστές θα κάνουμε πίσω, ώστε να αναλάβουν δράση οι εθελοντές μας. Οι εθελοντές πρέπει να έχουν όρεξη και χρόνο γι’ αυτό που κάνουν, να τους αρέσει, για να το αγαπήσουν. Έτσι θα μπορέσει να το αγαπήσει και ο κόσμος.

Σε τι είδους δράσεις συμμετέχεις;

Δυστυχώς δεν έχει τύχει να συμμετάσχω ακόμα σε κάποια Ακτιβιστική Δράση, προς το παρόν αρκούμαι στις εθελοντικές. Μια πρόσφατη δράση που συμμετείχα ως συντονίστρια ήταν το φεστιβάλ παιχνιδιού στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Εκεί μαζέψαμε άχρηστα πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια, χώμα και δημιουργήσαμε αυτοσχέδιες γλαστρούλες, τις οποίες βάψαμε. Μετά, αρχίσαμε να μαζεύουμε παιδάκια και τα παροτρύναμε να κάνουν το ίδιο σαν παιχνίδι: να φτιάξουν τη γλάστρα τους. Ήταν ταυτόχρονα και ενημέρωση και παιχνίδι με μήνυμα ότι κανένα ποτήρι και καλαμάκι δεν πετιέται, ακόμη και αν φαντάζει άχρηστο.

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.makthes.gr%2Ffestival-paichnidioy-sto-proin-stratopedo-payloy-mela-220633&psig=AOvVaw2bWJ3KrcGBOSbYbsLi1eDj&ust=1585330118246000&source=images&cd=vfe&ved=0CAMQjB1qFwoTCMDBrIbVuOgCFQAAAAAdAAAAABAQ

Εικόνα από το φεστιβάλ παιχνιδιού στη Σταυρούπολη

Τι σου αρέσει περισσότερο στην Greenpeace Θεσσαλονίκης;

Από τις ωραιότερες εμπειρίες μου στην Greenpeace είναι η εκπαίδευση που έχω περάσει, η εθελοντική και ακτιβιστική, πρακτική και θεωρητική πάνω στον τομέα του “non- violence”. Περιμένω μάλιστα πώς και πώς να συμμετέχω σε μια ακτιβιστική δράση. Παράλληλα, θεωρώ ότι πολλές δράσεις μας είναι πάρα πολύ ωραίες και κυρίωςto the point”. Θυμάμαι ακόμα χαρακτηριστικά την πρώτη μου δράση, το Break Free. Πλημμύριζα τότε από τόσο όμορφα συναισθήματα, είχα την αίσθηση ότι προσφέρω κάπου. Με γεμίζει αισιοδοξία που οι δράσεις μας έχουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση, έρχονται κύματα εθελοντών. Μου αρέσει επίσης που γνωρίζουμε νέους ανθρώπους στην Ομάδα. Έχω κάνει πολύ γερές φιλίες, που θα με ακολουθούν για πάντα.

Τι σε προβληματίζει στη συμπεριφορά των ανθρώπων;

Οι άνθρωποι πολλές φορές αγνοούν ότι το πρόβλημα είναι δίπλα τους και τους αφορά. Το θεωρούν αστείο ότι αλλάζει το κλίμα και βγάζουν ανέκδοτα. Αν όμως δεν ευαισθητοποιηθούν όλοι, αν δεν βάλουν το λιθαράκι τους, οι προσπάθειες θα παραμείνουν κενές, δεν θα αποδώσουν. Από το πιο μικρό πράγμα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, έστω από ένα βιοδιασπώμενο καλαμάκι, αλλά η πλειοψηφία αδιαφορεί.

Τι θα ζητούσες από την ομάδα της Θεσσαλονίκης;

Μεγάλο μας πρόβλημα είναι ο χώρος, το Στέκι Νομικής τον χειμώνα ειδικά μας δυσκολεύει πάρα πολύ. Επίσης θα ζητούσα από τα μέλη να μην δείχνουν ανυπομονησία για το αποτέλεσμα της συμμετοχής τους, διότι δράσεις δεν γίνονται κάθε μέρα, και πολλοί πιστεύουν ότι αυτό που κάνουν δεν έχει νόημα και αποχωρούν. Τέλος, θα ήθελα κάποια μέρα να αποκτήσουμε δικό μας γραφείο, είναι μια από τις επιδιώξεις μου και προσωπικός στόχος.

Αν θέλεις και εσύ να μπεις στον κόσμο της Greenpeace και να συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος δεν έχεις παρά να επισκεφτείς τη σελίδα Greenpeace Ελλάδα ή να κάνεις like στο facebook και follow στο Greenpeace Greece στο instagram, για να μάθεις τις δράσεις των Ομάδων. Έπειτα, μπορείς να πας από το στέκι  Νομικής στο ΑΠΘ. Η Ζαφειρούλα, ο Αποστόλης και η Έλλη σε περιμένουν! Προς το παρόν όμως μένουμε σπίτι για να σώσουμε, εκτός από το περιβάλλον, τους εαυτούς μας και τους γύρω μας!

Close Menu