Happy Valentine’s Day. Or not.

Μετά τις γιορτές και την εξεταστική, πλησιάζει η μέρα που κάποιοι αγαπούν, κάποιοι λατρεύουν να μισούν και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφοροι. Η 14η Φεβρουαρίου… Η ημέρα των ερωτευμένων. Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. 

(Fun fact: Ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας στη Ρώμη και βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή. Μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στη Βία Φλαμινία κοντά στο Πόντε Μιλβίο της βόρειας Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου, η οποία εορτάζεται ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το 496. Από τον Μεσαίωνα, λοιπόν, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης). 

Τι γίνεται όμως σήμερα με αυτήν τη μέρα; Όπως και πολλές άλλες παρόμοιες μέρες, γιορτάζεται έντονα ανά τον πλανήτη, με κοινό άξονα τον έρωτα και τις εκφάνσεις του. Ζευγάρια, παντρεμένα και μη, τείνουν να κάνουν κάτι εκείνη τη μέρα, είτε “κλισέ”, είτε πρωτότυπο, είτε μικρό, είτε μεγάλο, καθότι έτσι επιτάσσει η επέτειος. Ως εδώ καλά. Δηλαδή, έχουμε παγκόσμιες μέρες για άπειρα πράγματα. Δε δύναται να μην είχαμε για το ομορφότερο συναίσθημα: τον Έρωτα. 

Όμως, υπάρχει μία τεράστια ένσταση από τους πολέμιους της ημέρας αυτής, η οποία έχει μία βάση δικαίου. Η λέξη κλειδί είναι η “προβολή”. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να προβάλλουν τον εορτασμό τους σε υπερβολικό βαθμό, και πολλές φορές ακόμη και δημόσια, γεγονός που καταρρίπτει τη μοναδικότητα της ημέρας. Τι εννοώ; Μια βόλτα στο γεμάτο σοκολάτες και τριαντάφυλλα feed σας, θα σας πείσει. Η προβολή αυτού του τόσο προσωπικού εορτασμού ευτελίζει την αξία της. Επίσης, η υπερπροβολή δείχνει και μία ενδεχομένως ενδόμυχη ανασφάλεια, ή και μία ανάγκη επιβεβαίωσης, αλλά αυτό αγγίζει τους ψυχολογικούς χώρους, στους οποίους δεν έχω την κατάλληλη μόρφωση για να εισχωρήσω.

Δεύτερο και πολύ σύνηθες επιχείρημα ενάντια στη μέρα αυτή, είναι η “εμπορική” ταυτότητα που της έχει προσδοθεί. Μπορείς να κάνεις τον άνθρωπό σου ευτυχισμένο χωρίς να χρειαστεί να αγοράσεις κάποιο δώρο. Ναι, σαφώς και η κίνηση μετράει παραπάνω από κάθε υλικό δώρο. Ναι, μια βόλτα ή ένα δείπνο στο σπίτι ή μια ταινία είναι δωρεάν. Αλλά, εξίσου εμπορικά είναι και τα Χριστούγεννα και οι Απόκριες, και άλλες γιορτές, τις οποίες όμως δεν τις “μισούμε”. Γιατί λοιπόν αυτή η μέρα αγάπης αντιμετωπίζει τόσο μίσος; Ο καθένας το βιώνει με τον τρόπο του.

Το τρίτο και τελευταίο επιχείρημα, ίσως είναι και το πιο βαθυστόχαστο. “Πρέπει να δείχνεις την αγάπη σου κάθε μέρα, και όχι μόνο αυτή.”  Εν μέρει, συμφωνώ. Ο έρωτας έχει ανάγκη να καλλιεργηθεί και να ανασάνει σε βάθος χρόνου, να δει και τα όμορφα και τα άσχημα, να περάσει από κύματα, όχι μόνο να γιορτάζεται. Ο έρωτας είναι αληθινός όταν είναι πηγαίος, ωμός, και χωρίς ωραιοποιημένα φίλτρα. Ο έρωτας είναι η πηγή, αλλά όχι ο αυτοσκοπός. Παρ’ όλα αυτά, θέλω να πιστεύω, πως όσοι γιορτάζουν αυτήν τη μέρα, και το κάνουν συνειδητά, είναι επειδή γι’ αυτούς ο έρωτας χρειάζεται μικρές ανάσες ομορφιάς μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Αλλά η ουσία είναι στις υπόλοιπες 364 ημέρες, και στα ζεστά πρωινά, στα καυτά ξημερώματα και τα βαρετά απογεύματα. 


Γενικά, όταν είσαι ευτυχισμένος, δεν καταπιέζεσαι απ’ τις Δευτέρες, δε μελαγχολείς τις Κυριακές. Όταν είσαι ευτυχισμένος, δε σε νοιάζει τι μέρα είναι. Όσοι γιορτάσετε με το ταίρι σας, να περάσετε όμορφα. Όσοι γιορτάσετε με φίλους, να πιείτε κι ένα ποτό παραπάνω. Όσοι δε θέλετε να γιορτάσετε, σκάστε ένα χαμόγελο στη ζωή, γιατί… γιατί όχι; 

 

ΥΓ. Εμείς εδώ στο Infinity Greece το ζούμε γενικώς, και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Enjoy: ΒΛΕΠΩ ΠΑΝΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΑΚΙΑ (RAMON) | VALENTINE’S DAY DISS TRACK  

Close Menu