Η ιστορία πίσω απο 9 απ’τα πιο διάσημα τραγούδια

  Πρόκειται για τραγούδια που όλοι έχουμε σίγουρα ακούσει πάρα πολλές φορές. Μερικά από αυτά κατατάσσονται στα καλύτερα που έχουν γραφτεί ποτέ, ενώ άλλα τα θυμόμαστε επειδή κάποια στιγμή έγιναν viral και ήταν κυριολεκτικά παντού! Όπως και να έχει, είμαι σίγουρη ότι, όπως και εγώ άλλωστε, και εσείς δεν γνωρίζετε την αρχική ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία τουλάχιστον μερικών από αυτά τα κομμάτια. Φυσικά, κανένα τραγούδι δεν έχει μία μόνο ερμηνεία, και ο καθένας είναι ελεύθερος να ανακαλύψει τι σημαίνει το κάθε κομμάτι για τον ίδιο. Ωστόσο, έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι σκέφτονταν οι καλλιτέχνες όταν ήταν στο στούντιο, στο σπίτι τους ή οπουδήποτε αλλού και έγραφαν τους στίχους για κάποια από τα σπουδαιότερα και με μεγαλύτερο αντίκτυπο τραγούδια της ιστορίας!

9. Foster the People – Pumped up kicks

   Είναι συχνό φαινόμενο να παρασυρόμαστε από τον upbeat ρυθμό πολλών τραγουδιών και να μην δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στους στίχους, οι οποίοι συχνά κρύβουν ένα πολύ αντικρουόμενο με τον ρυθμό νόημα.  Ένα από αυτά τα τραγούδια είναι σίγουρα και το Pumped up kicks.  Στο τραγούδι μας παρουσιάζεται ο Robert, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής και αυτός που υποτίθεται ότι τραγουδάει το μεγαλύτερο μέρος του τραγουδιού.  Ο Robert μας περιγράφει τα σχέδια του να σκοτώσει όλους τους συμμαθητές του με ένα όπλο που βρήκε στην ντουλάπα του πατέρα του. Ο στιχουργός, Mark Foster, έχει πει σε συνέντευξή του ότι “προσπαθούσε να μπει στο μυαλό ενός απομονωμένου ψυχωτικού παιδιού“, αλλά και να τραβήξει την προσοχή στο θέμα της βίας και γενικότερα των mass shootings (που δυστυχώς όλο και συχνότερα βλέπουμε στις ειδήσεις), καθώς και στην απουσία παροχής ψυχικής φροντίδας σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή. Ο ανεβαστικός ρυθμός του τραγουδιού, που πραγματικά σου δημιουργεί την επιθυμία να χορέψεις, στοχεύει ακριβώς στο να “μεταμφιέσει” κατά κάποιον τρόπο το σκοτεινό μήνυμα που φέρει το τραγούδι.

8. The Weeknd – Can’t Feel My Face

Αρχικά πρέπει να ειπωθεί ότι το τραγούδι είναι έντονα επηρεασμένο από το μουσικό στυλ του Michael Jackson. Είναι γεγονός ότι ο Weeknd έχει αρκετές φορές συγκριθεί με το βασιλιά της pop και από πολλούς θεωρείται ο διάδοχος του. Επιπλέον, όποιος και να ακούσει το τραγούδι μπορεί εύκολα να παρατηρήσει το πόσο μοιάζουν στην τονικότητα οι φωνές των δύο τραγουδιστών. Όσον αφορά τώρα το νόημα πίσω από τους στίχους, φαίνεται με την πρώτη ματιά να είναι ο έρωτας και η έλξη προς κάποιον… Ε, ο Weeknd δεν είχε ακριβώς αυτό στο μυαλό του. Στο τραγούδι έχουμε ουσιαστικά μια προσωποποίηση του εθισμού στα ναρκωτικά. Ο Abel παρουσιάζει το ναρκωτικό ως μία πολύ ελκυστική γυναίκα που τον κάνει τόσο χαρούμενο, με αποτέλεσμα να παραλύει το πρόσωπο του!

7. Sia – Chandelier

Το συγκεκριμένο τραγούδι αποκτά πολύ μεγαλύτερο νόημα αν γνωρίζει κανείς λίγα για το παρελθόν της Sia.  Πρόκειται για έναν ύμνο σε ένα πρώην “party girl”, την ίδια. Η Sia για πολλά χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα αλκοολισμού. Tο τραγούδι ουσιαστικά φανερώνει τη μοναξιά και τον πόνο που συνοδεύει τη χρήση ουσιών. Η τραγουδίστρια προσπαθεί μέσα από τις καθημερινές βραδινές εξόδους και τις κενές, χωρίς νόημα σχέσεις,  να αποφύγει την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία φανερώνονται κάθε πρωί συνοδευόμενα από αισθήματα ντροπής. Στο videoclip του τραγουδιού, μάλιστα, βλέπουμε στο τέλος την Maddie Ziegler να χαμογελάει σχεδόν μανιακά, συμβολίζοντας το προσωπείο που φοράει η τραγουδίστρια όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον κόσμο, προκειμένου να κρύψει τον εθισμό και τα καταθλιπτικά της συναισθήματα.

6. PSY – Gangnam style

Νομίζω ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το κλίμα λίγο. Όλοι θυμόμαστε αυτές τις σκοτεινές εποχές του 2012  που πραγματικά αυτό το τραγούδι ήταν παντού. Και όχι μόνο το τραγούδι, αλλά και εκείνη η υπέροχη χορογραφία που για κάποιον λόγο ήξεραν όλοι απ’ έξω! Όσον αφορά το Gangnam style… ε, είναι λογικό να μην γνωρίζουμε τη σημασία του, γιατί, εκτός του ότι είναι γραμμένο στα Κορεάτικα, απαιτεί και γνώσεις για την Κορέα που φαντάζομαι οι περισσότεροι δεν έχουμε. Το Gangnam λοιπόν είναι μια πολύ πλούσια περιοχή στη Νότια Κορέα. Ο Psy μας περιγράφει αρχικά το πώς αναζητά μια κοπέλα που να είναι ο τύπος του, ενώ στο ρεφρέν μιλάει για τη σχέση του με την πολυτελή, γεμάτη στυλ ζωή του Gangnam, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να την προσεγγίσει.

5. Lady Gaga – Poker Face

Είναι γνωστό ότι η Lady Gaga είναι μέλος και σύμμαχος της LGBTQ. Αν και δεν του φαίνεται, το συγκεκριμένο το τραγούδι σχετίζεται αρκετά με αυτό. Χρησιμοποιώντας λοιπόν (με πολλή μαεστρία θα έλεγα) όρους που χρησιμοποιούνται στο poker, μας περιγράφει ουσιαστικά τις σκέψεις της κατά τη διάρκεια των… προσωπικών στιγμών με το αγόρι της. Ουσιαστικά εξηγεί το πώς, ενώ είναι με το αγόρι της (βασικά, για να είμαστε ακριβείς, έναν τυχαίο τύπο που βρήκε και προφανώς δεν την ενδιαφέρει και ιδιαίτερα), φοράει ένα Poker face, ώστε να μην γίνουν φανερά τα συναισθήματα της. Εκείνη τη στιγμή αυτό που πραγματικά θέλει είναι να βρίσκεται με μια γυναίκα που της έχει πάρει το μυαλό!

4. Coldplay – Viva La Vida

Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρω ότι αυτό είναι το αγαπημένο μου τραγούδι (και αυτό είναι για εμένα είναι ένα παράδειγμα του πώς ο καθένας συνδέει τα τραγούδια με δικά του βιώματα και σκέψεις). Για να μην μακρηγορώ, το τραγούδι είναι επί της ουσίας αφιερωμένο στην Γαλλική Επανάσταση. Περιγράφει τη σκηνή κατά την οποία ο πρώην βασιλιάς Λουδοβίκος οδηγείται στην γκιλοτίνα. Πριν τον εκτελέσουν λοιπόν  επιχειρεί να βγάλει έναν λόγο στον λαό, που κάποτε επευφημούσε και ζητωκραύγαζε για αυτόν. Προτού προλάβει να τον ολοκληρώσει όμως, ο κόσμος αρχίζει να τον αποδοκιμάζει ζητώντας από τους εκτελεστές να επιταχύνουν την διαδικασία. Έτσι, ο λόγος του βασιλιά δεν ολοκληρώθηκε πότε. Στο viva la vida παρουσιάζεται η οπτική του βασιλιά Λουδοβίκου κατά την εκφώνηση του λόγου του, καθώς ζητάει συγγνώμη και αποδέχεται τη μοίρα του.

3. Taylor Swift – Blank Space

Είναι γνωστά τα σκάνδαλα που περιτριγυρίζουν την Taylor Swift (ήδη από την αρχή της καριέρας της).  Μια από τις πιο συνήθεις κατηγορίες που δέχεται είναι ότι αλλάζει πολύ γρήγορα άντρες, χωρίς να μπορεί να κρατήσει κανέναν εν τέλει (νιώθετε και εσείς τον σεξισμό σε αυτό το σχόλιο;). Η Taylor όμως  αποφάσισε να αντιμετωπίσει αυτές τις κατηγορίες με χιούμορ και αρκετή ειρωνεία. Ουσιαστικά, εκμεταλευόμενη την εικόνα που έχουν διαμορφώσει τα media για αυτήν, παρουσίασε τον εαυτό της ως μια ψυχωτική και μανιακή με τους άντρες γυναίκα. Το τραγούδι συνοδευόταν από το ανάλογο videoclip βέβαια, στο οποίο βλέπουμε την Taylor σε μια υστερική κατάσταση να εκδικείται τον άντρα της και αμέσως μετά να περνά στον επόμενο, ο οποίος μάλλον θα έχει την ίδια μοίρα (and we LOVE that).

2.  Alphaville – Forever Young

Για να καταλάβουμε το νόημα του τραγουδιού πρέπει να γνωρίζουμε λίγο το ιστορικό πλαίσιο (δεν θα σας κουράσω πολύ, αλήθεια). Βρισκόμαστε στις αρχές των 80s. Ο ψυχρός πόλεμος βρίσκεται σε ένταση και ο φόβος για έναν πυρηνικό πόλεμο είναι μεγάλος. To Forever Young θέλει να περάσει το μήνυμα του να ζει κανείς τη ζωή στο έπακρο, καθώς η κάθε στιγμή μπορεί ακαριαία να είναι η τελευταία. Ουσιαστικά ο πρωταγωνιστής βρίσκεται σε μια διαρκή εσωτερική πάλη. Δεν έχει αποφασίσει τι θέλει και σε κάθε στίχο αλλάζει γνώμη. Να αρκεστεί στο να ζει το τώρα ή να μπορούσε να ζήσει για πάντα; Η ιδέα της αιώνιας ζωής τον τρομοκρατεί, αλλά και τον μαγεύει ταυτόχρονα.

1. Queen – Bohemian Rhapsody

Από πολλούς θεωρείται το καλύτερο τραγούδι που έχει δημιουργηθεί ποτέ (και πολύ πιθανό να είναι!). Μετά από την επιτυχία που είχε η ταινία Bohemian Rhapsody, το 2018, πολλοί περισσότεροι έμαθαν για τους Queen, τον Freddie Mercury και την ζωή του γενικότερα.  Ωστόσο, πιστεύω ότι ακόμα μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να μην γνωρίζουν ακριβώς τι περιγράφει το τραγούδι. H αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Ούτε το ίδιος ο Freddie, ούτε κανένα από τα υπόλοιπα μέλη των Queen αποκάλυψε ποτέ τι πραγματικά σήμαιναν οι στίχοι. Η συγγραφέας που ανέλαβε τη βιογραφία του Freddie Mercury θεωρεί, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι το coming-out του Freddie. Σύμφωνα με τη Lesley-Ann Jones, o Freddie περιγράφει πώς σκοτώνει τον άντρα που ήταν όλα αυτά τα χρόνια (<<put a gun against his head/ pulled my trigger, now he’s dead >>). Πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι ο ίδιος Freddie, όταν τον ρώτησαν, απάντησε ότι το τραγούδι αφορούσε τις σχέσεις γενικότερα (Η επικρατέστερη εξήγηση είναι ότι η ομοφυλοφιλία δεν ήταν αποδεκτή από την πίστη της οικογένειας του, και ένιωθε ότι με το να το δηλώσει δημόσια ότι είναι γκέι θα τους ντρόπιαζε).

Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό νόημα πίσω από μερικά από τα πιο διάσημα τραγούδια. Βέβαια, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι, γιατί, όσο και να το θέλαμε, κανείς δεν ήταν στο μυαλό των καλλιτεχνών την ώρα που έγραφαν το τραγούδι τους. Φαίνεται ωστόσο πως αυτές είναι οι επικρατέστερες εκδοχές. Μην ξεχνάτε πώς ο,τι και να σκεφτόταν ο στιχουργός εκείνη την ώρα ο στόχος και το πραγματικό νόημα της μουσικής είναι να συνδεθεί με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Δεν υπάρχει λοιπόν κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να σκεφτείς όταν ακούς ένα τραγούδι, ούτε σωστή και λάθος σκέψη (και για αυτόν τον λόγο πολλοί καλλιτέχνες δεν αποκαλύπτουν ποτέ τον λόγο για τον οποίο έγραψαν ένα τραγούδι). Ωστόσο, είναι σίγουρα ενδιαφέρον να προσπαθήσει να το σκεφτεί κανείς και από την οπτική του δημιουργού. Ποια είναι η γνώμη σας για τις εξηγήσεις των παραπάνω τραγουδιών; Είναι αυτό που είχατε στο μυαλό σας όταν ακούγατε κάποιο από αυτά τα κομμάτια;

Close Menu