fbpx

Γυναίκα, αχ αυτό το υπέροχο πλάσμα!

Η γυναίκα αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες, ποιητές και ζωγράφους. Μπορεί να μην είναι το «ισχυρό φύλο» μυϊκά, είναι, όμως, εκείνο που αντέχει τον πιο βαρύ από όλους τους πόνους, αυτόν της ψυχής. Γιατί η γυναίκα, φίλε μου, δεν έχει ψυχή αλλά είναι ψυχή. Είναι αυτό το πλάσμα που πάντα θα τρέχει για όλους, πάντα θα υπομένει, πάντα θα επιμένει και πάντα θα παλεύει να αποδείξει την αξία της, σε μια πατριαρχική κοινωνία που δεν έχει μάθει να την εκτιμά.

Γυναίκα είναι αυτή που από μικρό κοριτσάκι θα πρέπει να μάθει να προσέχει μόνη της τον εαυτό της. Είναι εκείνη που μεγαλώνοντας, περνά στην εφηβεία πιο δύσκολες καταστάσεις απ’ ότι ένα αγόρι. Είναι εκείνη που από την φύση της, είναι πιο ευαίσθητη από τους άντρες και κλαίει πολλές φορές, χωρίς να μπορεί να το ελέγξει. Όχι επειδή είναι αδύναμη, αλλά επειδή από μικρή ηλικία έχει επωμιστεί όλο το βάρος και όλες τις υποχρεώσεις της οικογένειας της αλλά και του εαυτού της. Είναι εκείνη που πρέπει να είναι όμορφη για τον εαυτό της αλλά και για τους άλλους, γιατί έτσι της έχει πει η κοινωνία ότι πρέπει να είναι. Είναι το ωραίο φύλο. Αυτό που ποθούν όλα τα αρσενικά και που μισούν να λατρεύουν. Είναι ο παράδεισος αλλά και η κόλαση μαζί. Είναι ένα πλάσμα γεμάτο αντιθέσεις, είναι ένα πλάσμα που εξυμνείται καθημερινά για τα προσόντα της και τις υπηρεσίες που προσφέρει στην ανθρωπότητα, ενώ ταυτόχρονα η ίδια παλεύει να αποδείξει την αξία της σε μια καλά ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Η γυναίκα είναι ο λόγος και η αιτία που συνεχίζουμε να υπάρχουμε σαν ανθρωπότητα. Αυτή μας έδωσε ζωή μέσα από την ζωή της και μας έφερε σε αυτό τον κόσμο. Μας κράτησε στα σπλάχνα της εννιά ολόκληρους μήνες και μας προστάτευσε από κάθε εξωτερικό κίνδυνο δίνοντάς μας ασφάλεια και σιγουριά. Επιπρόσθετα, είναι αυτό το επίμονο πλάσμα που δεν σταμάτησε λεπτό να παλεύει για να εξισωθεί με τον άντρα. Να έχει ότι δικαιούται, να συμμετέχει όπου συμμετέχουν και οι άντρες, να διεκδικεί αυτό που θέλει! Με υπομονή και μεγάλη επιμονή κατάφερε να επιβιώσει και να κερδίσει βήμα βήμα τα αυτονόητα, όπως το να βγαίνει από το σπίτι και να κυκλοφορεί μόνη της, να συμμετέχει στα κοινά, να ψηφίζει, να μορφώνεται.

Είναι εκείνη που αναλαμβάνει τους πιο πολλούς κοινωνικούς ρόλους κατά την διάρκεια της ζωής της. Είναι σύντροφος, είναι σύζυγος, είναι μητέρα, είναι ερωμένη, είναι νοικοκυρά, είναι η Κυρία του σπιτιού, είναι η επόμενη ελληνίδα master-chef, είναι η γιατρός των παιδιών της και του άντρα της, είναι τα πάντα. Είναι αυτή που θα νοιαστεί για όλους, θα τρέξει για όλα και δεν θα ακούσει ούτε ένα μπράβο, ούτε ένα ευχαριστώ. Είναι αυτό το υπέροχο πλάσμα που θα δώσει την ανιδιοτελή αγάπη της στα παιδιά της, στο σύζυγό της, στους γονείς της, χωρίς να περιμένει τίποτα και από κανέναν. Γιατί η αγάπη της μητέρας προς το παιδί είναι πάντα ανιδιοτελής, δεν ζητάει ανταλλάγματα και άλλου είδους χάρες, αλλά είναι εκεί για να προσφέρει σιγουριά, αυτοπεποίθηση και σταθερότητα στο παιδί για όλη του τη ζωή.

Με άλλα λόγια η μητέρα και κατ΄ επέκταση η γυναίκα είναι ένας σύγχρονος υπερήρωας που ζει και κινείται ανάμεσά μας ή ακόμα καλύτερα είναι η αφανής ηρωίδα κάθε όντος πάνω στη γη που έχει την ικανότητα να ζει και να αναπνέει. Είναι ένας απλός συνηθισμένος άνθρωπος, που όμως μπορεί να γίνει και να κάνει τα πάντα. Τη γυναίκα φίλε μου, να τη σέβεσαι. Να της κάνεις κομπλιμέντα, να της λες καθημερινά πόσο όμορφη είναι, να την αγαπάς, να την νοιάζεσαι και να είσαι δίπλα της. Γιατί το μόνο που χρειάζεται η γυναίκα σαν αντάλλαγμα για όλα αυτά που προσφέρει είναι λίγη αγάπη, και κατανόηση. Τόσο απλό!

“Αγναντεύετε το αστέρι γιατί λάμπει και είναι ασύλληπτο,
αλλά δίπλα σας βρίσκεται λάμψη πιο εκθαμβωτική
και μυστικό πιο βαθύ: η γυναίκα.”
Βίκτωρ Ουγκώ

Όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι από το https://gr.pinterest.com/

Close Menu