Απο την Πόλη έρχομαι..

        Η άνοιξη πλησιάζει, τα λουλουδάκια θα ανθίσουν, πουλιά τιτιβίζουν χαρωπά και εσύ σκέφτεσαι “μάλλον ήρθε η ώρα για ταξιδάκι!” (πες αλήθεια, το πέτυχα;). Αν όντως ισχύει αυτό, σου έχω μια πρόταση που δεν μπορείς να αρνηθείς… Πάμε μήπως Κωνσταντινούπολη; (Και μην ακούσω “ποιός σε κάλεσε εσένα;” και άλλα τέτοια άσχετα.)
Η Κωνσταντινούπολη, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και αποτελεί το πολιτιστικό και ιστορικό της κέντρο. Είναι ένας προορισμός που συνδυάζει Ευρώπη και Ανατολή, έχει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον και μπορεί να σε προσελκύσει με τα χρώματα, την κουλτούρα, την αρχιτεκτονική, τα αρώματα, τις γεύσεις και τους ανθρώπους της. Μείνε μαζί μου και θα σου προτείνω ακόμα και κάποια
highlights.

Οικονομικός Προορισμός

       Γιατί λοιπόν να την επισκεφτείς;

Οικονομικός Προορισμός

        Ναι ναι ναι… Οι κραυγές του πορτοφολιού σου, όταν του ανέφερες ταξίδι, ακούστηκαν ως εδώ. Μην φοβάσαι καθόλου, καθώς και η μεταφορά (ιδιαίτερα οδικώς) και η διαμονή, αλλά και η ζωή στην πόλη είναι. Μάλιστα είναι προορισμός που ενδείκνυται για αγορές (σου κανόνισα και τα ψώνια σου)!

Παζάρια και αγορές

        Μιας που μιλάμε για τον οικονομικό παράγοντα, αξίζει να αναφερθεί η ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα διασκεδαστική συνήθεια για “παζάρεμα”. Το Καπαλί Τσαρσί ή αλλιώς Σκεπαστή Αγορά είναι το μέρος που μπορείς να βρεις ποικιλία αντικειμένων από ρούχα, είδη σπιτιού, αξεσουάρ, μπαχαρικά ή βότανα και να διαπραγματευτείς για την τιμή τους. Μια (ή πολλές) βόλτες στους πολύχρωμους λαβύρινθους της θα σε μαγέψει. Άλλα παζάρια που θα μπορούσες να επισκεφτείς είναι η Αιγυπτιακή Αγορά μπαχαρικών καθώς και η μικρή αγορά χαλιών πίσω από το Μπλε Τζαμί, για πιο ήσυχες αγορές.

Μοναδικά Αξιοθέατα

       Σίγουρα οι περιπλανήσεις θα σου μείνουν αξέχαστες, αφού στην Κωνσταντινούπολη θα συναντήσεις πολλά αξιοθέατα ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα οποία θα σε κάνουν να αισθανθείς ότι ταξιδεύεις στον χώρο αλλά και στον χρόνο ταυτόχρονα. Μερικά μόνο από αυτά είναι ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, το εμβληματικό Μπλε Τζαμί με τους 6 μιναρέδες, το συγκρότημα οθωμανικών παλατιών Τοπ Καπί, το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ και οι χρωματιστοί του κήποι, ο Πύργος του Γαλατά, ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Βόσπορος -που είναι ιδανικός για κρουαζιέρα τις ηλιόλουστες ημέρες- και άλλα που θα αφήσω να ανακαλύψεις εσύ!

Οικονομικός Προορισμός

Χρωματιστές γειτονιές και Φωτεινές πλατείες

       Και όταν θα τελειώσεις με τα αξιοθέατα και θα θέλεις να απολαύσεις μια βόλτα, θα έχεις αρκετές επιλογές από ήσυχες συνοικίες για να απολαύσεις τον πρωινό καφέ ή το τσάι σου, φωτεινές και πολυσύχναστες πλατείες, μπαρ για ποτό ή ναργιλέ.
Σημαντικότερες αυτών είναι η Πλατεία Ταξίμ, όπου δεν θα αισθανθείς ποτέ μόνος. Θα γοητευτείς από την πολυκοσμία της, τα ρετρό τραμ, τα εστιατόρια και την νυχτερινή της ζωή. Στα στενά της γειτονιάς του Γαλατά θα συναντήσεις το μπαλκόνι του Πύργου -όπου μπορείς να απολαύσεις τη θέα- , κομψά και εναλλακτικά μπαρ και εστιατόρια, καταστήματα με μικροαντικείμενα καθώς και όμορφους φωτισμούς. Στο πολύχρωμο Φανάρι, οι γραφικές καφετέριες και ο συνδυασμός των ευρωπαϊκών/τούρκικων μπιστρό μοιράζονται τους δρόμους με καταστήματα, παλιές ξύλινες κατοικίες και εντυπωσιακές εκκλησίες.

Γεύσεις, Χρώματα και Αρώματα

        Στην πόλη σε περιμένουν πιάτα, ροφήματα και γλυκίσματα με γεύσεις γνώριμες, αλλά συνάμα αλλιώτικες. Στο ταξίδι σου λοιπόν σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσεις κεμπάπ, λαχματζούν, μπουρέκ, τα τσάι με τα έντονα αρώματα και γεύσεις, τα σιροπιαστά, τα λουκουμάκια με ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων, το μαστιχωτό παγωτό, τα πολύχρωμα μπαχαρικά κ.α. Προσοχή πάντως, το παζάρι των τιμών δεν ισχύει και για τις θερμίδες!

Οι Άνθρωποι

        Θα ήταν παράλειψη βέβαια να μην μοιραστώ μαζί σου, πως στο ταξίδι σου θα συναντήσεις ανθρώπους ιδιαίτερα πρόσχαρους, φιλικούς, φιλόξενους, έτοιμους να μοιραστούν μαζί σου πληροφορίες, χαμόγελα και ιστορίες! Και μην ανησυχείς, ότι δεν προλάβεις να δοκιμάσεις μόνος σου από εδέσματα, πιθανότατα κάποιος θα σου το κεράσει!

Οικονομικός Προορισμός

Πήρες επομένως κάποιες ιδέες για το ταξίδι σου σε αυτή την μαγευτική πόλη. Και αν δεν κατάφερα να σε πείσω να την επισκεφτείς άμεσα, ελπίζω να σε ταξίδεψα έστω και λίγο με την σκέψη…

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...