Youthnest: “Δημιουργώντας: Ιστορίες Γειτονιάς”

Τα «Δωμάτια της Γειτονιάς» στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ένα δίκτυο δημιουργικών χώρων κοινότητας στους οποίους οι κάτοικοι ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, οικογενειακής και οικονομικής κατάστασης, μπορούν να συνεργάζονται, να δημιουργούν, να αναπτύσσουν δεξιότητες, και να ανταλλάσσουν γνώσεις μέσω της συναναστροφής.

Η ΠΕΡΑ ΑΜΚΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος “το Δωμάτιο της Γειτονιάς”, μαζί με τον οργανισμό Youthnest σας προσκαλούν να εξερευνήσετε τις ιστορίες δημιουργίας που αφηγούνται οι γειτονιές που τα φιλοξενούν, τις ανάγκες των κατοίκων τους σήμερα και την ανάγκη για συμμετοχικότητα στις γειτονιές, ειδικά – σε μία τόσο πρωτόγνωρη συγκυρία όπως αυτή που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού.

Ακολουθώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται, η δράση “Δημιουργώντας: Ιστορίες Γειτονιάς” αποσκοπεί στην ανάδειξη των δημιουργικών χώρων και κατοίκων της γειτονιάς, τόσο σύγχρονων όσο και του παρελθόντος, με το Δωμάτιο της Γειτονιάς να αποτελεί το σημείο συνάντησης των ανθρώπων της στο οποίο αποτυπώνονται οι ιστορίες τους. Εμπνεόμενοι από τους άξονες του προγράμματος “το Δωμάτιο της Γειτονιάς’’ (Δημιουργικός χώρος & Χώρος κοινότητας) μέσα από δύο συμμετοχικά εργαστήρια “Storytelling” (8/7 & 9/7) θα αποτυπώσουμε τις ιστορίες δημιουργίας των κατοίκων της γειτονιάς της Τούμπας, τόσο σε ψηφιακή μορφή (online blog) όσο και σε αναλογική (έντυπο γειτονιάς).

Περιγραφή δράσης

Η δράση “Δημιουργώντας: Ιστορίες Γειτονιάς” θα ολοκληρωθεί σε 4 στάδια. Το κάθε ένα έχει μοναδική σημασία για το αποτέλεσμα του έργου και σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε όλα!

1ο στάδιο: Εργαστήριο 8/7, 18:00-21:00 – Συμμετοχικές μέθοδοι εργαστηρίου

Η πρώτη μέρα αποτελεί την βάση της καταγραφής. Θα μάθουμε την σημασία των διαφορετικών μεθόδων καταγραφής, την σημασία των συμμετοχικών διαδικασιών και την ιστορία του Δωματίου της Τούμπας!

2ο στάδιο: Εργαστήριο 9/7,  18:00-21:00 – Έρευνα πεδίου

Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί η έρευνα πεδίου και θα γίνει η συλλογή όλων των στοιχειων που χρειαζόμαστε για την καταγραφή των ιστοριών (storytelling).

3ο στάδιο: Εβδομάδα εργασίας 13-20/7, απογευματινές ώρες (το χρονικό πλαίσιο και ο τρόπος εργασίας θα διαμορφωθεί βάση της διαθεσιμότητας της ομάδας)

Το τρίτο στάδιο θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο τα απογεύματα να ψηφιοποιήσουμε όλες τις πληροφορίες που θα έχουν συλλεχθεί από την έρευνα πεδίου και να δημιουργήσουμε το blog και το φυλλάδιο που θα αναδείξει τις ιστορίες των κατοίκων.

4ο στάδιο: Τελική παρουσίαση στη γειτονιά και στη Θεσσαλονίκη 22/7, 19:30-21:00

Μια ανοιχτή εκδήλωση στην γειτονιά θα αναδείξει τις ιστορίες και τους ανθρώπους της! Δεσμεύστε την ημερομηνία σήμερα στο ημερολόγιο σας και ελάτε στις 22/7 στο Δωμάτιο της Γειτονιάς στην Τούμπα! (Μυκόνου 2)

Σε ποιους απευθύνεται:

Για την υλοποίηση της δράσης, θα έχουμε μαζί μας 10 άτομα από την ενεργή κοινότητα του Δωματίου της Γειτονιάς της Τούμπας και αναζητούμε άλλους 10 συμμετέχοντες με ενδιαφέρον για τα παρακάτω: 

  • Χαρτογράφηση: Σε χαρακτηρίζει η διορατικότητα και η αναλυτική σκέψη. Στόχος σου είναι να αποτυπώσεις όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους δημιουργικούς χώρους της γειτονιάς της Τούμπας!
  • Καταγραφή ιστοριών: Σε χαρακτηρίζει η εν γένει δίψα για μάθηση αλλά έχεις και ανεπτυγμένη δεξιότητα ενεργητικής ακρόασης (active listening). Στόχος σου είναι να διατυπώσεις σύντομα τις σωστές ερωτήσεις για να βοηθήσεις την ομάδα σου να καταγράψει την ιστορία των κατοίκων της γειτονιάς της Τούμπας
  • Φωτογραφία: Εκφράζεσαι καλύτερα με εικόνες, είσαι δημιουργικός χαρακτήρας αλλά και ρεαλιστής. Στόχος σου είναι να φωτογραφίσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τους χώρους που θα επισκεφθείτε με την ομάδα σου, ώστε να διαδοθεί αυτή  η πληροφορία σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης!
  • Ψηφιακή αποτύπωση: Εκφράζεσαι καλύτερα με γραπτό κείμενο, έχεις υψηλή συνθετική ικανότητα και μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία. Στόχος σου είναι να λάβεις από τα άλλα μέλη της ομάδας σου τις πληροφορίες και να δημιουργήσεις (με τη βοήθειά μας) ένα ψηφιακό αποτύπωμα της γειτονιάς της Τούμπας

Ανεξαρτήτως από το πεδίο σπουδών σου, αν ασχολείσαι επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με κάποια από τα παραπάνω πεδία, σε προσκαλούμε στη δράση μας!

Γιατί να πάρεις μέρος στη δράση;

– Θα μάθεις στην πράξη τι σημαίνει έρευνα πεδίου με την καθοδήγηση και την υποστήριξη επαγγελματιών.

– Θα αποτελέσεις ενεργό κομμάτι της Θεσσαλονίκης που θα έχει διαμορφώσει καθοριστικά την χαρτογράφηση της γειτονιάς της Τούμπας!

– Θα έρθεις σε επαφή με άλλους συμμετέχοντες που μοιράζονται τις ίδιες ανάγκες και έχουν ίδια ενδιαφέροντα με σένα.

Διαδικασία συμμετοχής

Συμπλήρωσε σήμερα την αίτηση συμμετοχής!

Έχεις ερωτήσεις; Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας στο [email protected]

Το Δωμάτιο της Γειτονιάς είναι ένα πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που υλοποιείται στις Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικές Κοινότητες από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΠΕΡΑ με την υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). To πρόγραμμα πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στo πλαίσιo της δωρεάς ύψους 10.000.000€ στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

 

Close Menu