5 κλασικά βιβλία που κάθε φοιτητής πρέπει να διαβάσει!

     Τι είναι αυτό που καθιστά ένα βιβλίο “κλασικό” ; Δεν υπάρχει σαφής απάντηση, αλλά προσωπικά θα έλεγα πως κλασικό είναι αυτό το βιβλίο που ομολογουμένως έχει διαβαστεί από πολλούς, έχει αγαπηθεί από περισσότερους, και ζει περισσότερο από το συγγραφέα του στο χρόνο. Ποια είναι λοιπόν τα 5 κλασικά αριστουργήματα που κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να διαβάσει έστω και μία φορά στη ζωή του;

  •      Ο μικρός πρίγκηπας – Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ   

Και ποιος δε θυμάται αυτό το υπέροχο βιβλίο με τα μαθήματα ζωής του; Εξάλλου, “Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν” 

  •      Περηφάνεια και προκατάληψη –  Τζέιν ‘Οστιν

Μια “κωμωδία ηθών” της μικροαστής Αγγλίας του 19ου αιώνα, που είναι τόσο περίτεχνα γραμμένη ώστε να ταυτίζεται κάθε γυναίκα με τις δύο πρωταγωνίστριες, ανεξάρτητα από την εποχή που διαβάζεται. Δε μας χωρίζουν παρά μόνο δυόμιση αιώνες όπως και να έχει, που σημαίνει ότι έχουν μεν αλλάξει πολλά, αλλά τα στερεότυπα δεν είναι ένα από αυτά. 

  •      Έγκλημα και τιμωρία – Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

Ένα ψυχολογικό αριστούργημα που διδάσκεται μέχρι και στα πανεπιστήμια, κι ένας Νοστογιέφσκι στα καλύτερά του.  Ο φοιτητής Ρασκόλνικωφ, που έγινε δολοφόνος διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλοντάς την, προβληματίζεται αν σε τελευταία ανάλυση είναι ο ίδιος εγκληματίας, τη στιγμή που όσοι κάνουν τους πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο. Θέμα καθολικό και δυστυχώς πάντα επίκαιρο.

  •      Ο μεγάλος Γκάτσμπι – Σκοτ Φιτζέραλντ

Ο Γκάτσμπυ ενσαρκώνει το Αμερικανικό Όνειρο, το ιδεώδες της προσωπικής επιτυχίας, της κοινωνικής και επαγγελματικής ανέλιξης και του πλούτου, σε συνθήκες ελευθερίας, ασχέτως καταγωγής, μόρφωσης, θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η ερωτική επιτυχία. Ωστόσο, εκείνο που πάνω απ’ όλα τον καθίστα μεγάλο -μυθικό- ήρωα και παραδειγματικό εραστή για κάθε εποχή είναι ο έμμονος, ανυποχώρητος, απόλυτος, κατακτητικός, ρομαντικός έρωτάς του για την Νταίζυ, ένας έρωτας που είναι αμήχανα και ιδεαλιστικά εφηβικός και, ταυτόχρονα, δυναμικά και ακράδαντα ανδρικός. 

  •      Εκατό χρόνια μοναξιά – Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκέζ

Η ιστορία μιας πόλης, του Μακόντο, και μιας οικογένειας, των Μπουενδία – και μέσα από τα πάθη, τα όνειρα, τις τραγωδίες, τις προδοσίες, τις ανακαλύψεις, τα θαύματα, τα μυστήρια και τις διαψεύσεις τους, η ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου και ολόκληρου του κόσμου. Ένας ήρωας που γύρω του μπλέκονται φοβερά πεπρωμένα, που αγγίζουν και τελικά συνθλίβουν τα πιο στενά του συγγενικά πρόσωπα, τους ανθρώπους του τόπου που γεννήθηκε και τελικά όλους όσοι σταθήκανε δίπλα του στο μεγάλο αγώνα.

 

Εσείς ποια βιβλία προτείνετε να διαβάσουμε ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΔΗΠΟΤΕ; 🙂

 

 

Close Menu